06.05.2015 | 0:02
Финансовото състояние на Гърция е трагично
МВФ е поискал отписване на гръцкия дълг
Гърция може би няма да е в състояние да плати вноските си по траншовете към Международния валутен фонд (МВФ).
Драматичното предупреждение е било отправено от гръцкия премиер Алексис Ципрас в негов телефонен разговор с управляващия директор на фонда Кристин Лагард, твърди атинският в. “Имерисия”.Ципрас и Лагарад са говорили половин час по телефона и според информации, които не са потвърдени от МВФ, гръцкият премиер е анализирал пред нея финансовото състояние на страната, което по думите му било трагично.
Той казал на Лагард, че ако европейските институции не помогнат до сряда, гръцкото правителство може би няма да е в състояние да се издължи и да плати лихвите и траншовете към МВФ, които страната трябва да погаси.През април Гърция плати 450 млн. евро на МВФ. Тогава правителството накара местните власти да прехвърлят резервите си в търговските банки в централната банка на Гърция, посочвайки като причина “изключително неотложни и непредвидени нужди”.
МВФ е поискал европейците да отпишат значителни суми от дълга на Гърция, като е заплашил, че ще оттегли финансовата си помощ за страната, ако това не стане, съобщав британският „Файненшъл таймс“ Предполага се, че предупреждението е било отправено от директора на фонда за Европа Пол Томсен на състоялата се миналия месец в Рига среща на финансовите министри от еврозоната.
Половината от транша в размер на 7,2 млрд. евро, които са предмет на интензивни преговори между Атина и нейните кредитори, трябва да дойдат от МВФ, отбелязва вестникът и допълва, че Гърция иска да осигури тези 7,2 млрд. евро, за да избегне фалит.Страните кредиторки от еврозоната, които държат най-голямата част от гръцкия дълг, са категорично против негово отписване, но подкрепата от МВФ е от решаващо значение за финансирането на Гърция, се казва в публикацията.След разговора си с Лагард Ципрас е разговарял по телефона и с германския канцлер Ангела Меркел.
Те са обсъдили хода на преговорите в Брюксел и са разменили мнения по въпроси, свързани с постигането на споразумение между Гърция и нейните кредитори. Според германския в. “Билд”, Атина се е разбрала с Берлин за следващите свои действия.Посочва се, че телефонните разговори на Ципрас са предшествали планираните за вчера важни срещи на вицепремиера Янис Драгасакис и втория външен министър с ресор за международните икономически отношения Евклидис Цакалотос с президента на ЕЦБ Марио Драги, както и срещите на финансовия министър Янис Варуфакис с френския си колега Мишел Сапен и с европейския комисар Пиер Московиси.
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране