10.03.2021 | 19:22
Фирма на Георги Харизанов плаща 416 лв. наем на Софийска община за двуетажна къща
Той и съпругата му обитават апартамент под наем в луксозна сграда на пъпа на София, чийто собственик е офшорна фирма, свързана с ТИМ.

Спретната двуетажна къща с РЗП 150 кв.м. в София може да се наеме срещу скромните 416 лв. на месец от Столична община. Толкова плаща от 2013 г. фирмата “Бест Брендс” ЕООД, която е на съпругата на главния пропагандист на ГЕРБ Георги Харизанов. Информацията за цената и параметрите на договора бяха предоставени след запитване по реда на ЗДОИ от кмета на район Красна Поляна. Самият Харизанов и съпругата му обитават апартамент под наем в луксозна сграда на пъпа на София, чийто собственик е офшорна фирма, свързана с ТИМ. Фирмата на съпругата на Харизанов се явява партньор на българския клон на офшорката.

“Бест Брендс” е сключила договор със Софийска община през 2013 г. за период от пет години с възможност за удължаване, като очевидно се е възползвала от нея, защото и в момента се намира там. Проверка в сайтовете за недвижими имоти сочи, че цената заплащана от “Бест Брендс” е поне 5 пъти по-ниска от пазарната. За 200 евро в района на ул. Методи Кусевич в Красно село, където е общинската къща, в най-добрия случай може да се наеме офис с площ 20 – 30 кв.м. без екстри като двор и паркинг места.

Микропредприятие с 10 работника и милиони оборот

Фирмата на Харизанови се занимава с изработка на рекламни материали и има скромен капитал от 2 лв. Но съвсем не става дума за предприятие, което се нуждае от държавна или общинска помощ. Официално “Бест Брендс” се води микропредприятие и на това основание на подава подробни годишни финансови отчети, а само баланс. От системата “Дакси” се вижда, че когато наема къщата, “Бест Брендс” отчита 849 000 лв. приходи от продажби, а през следващите няколко години достига почти 2 милиона лева годишно.

Тези добри резултати от продажби обаче са обременени с големи дългове – 1,5 милиона задължения за 2019 г. са декларирани в баланса публикуван Търговския регистър. Това не пречи на “Бест Брендс” да поддържа висок стандарт видно по превозните средства на фирмата. До 2018 тя ползва BMW X5, чиято застрахователна премия се равнява на половин година наем за общинския имот.

Харизанов и съпругата му пък живеят в елитен нов блок на ул. Хаджи Димитър на пъпа на София, където са наематели на апартамент  от 100 кв. м. Той е собственост на “Фертитрон България”, която пък е собственост на люксембургската Anko Lane. А тя от своя страна е собственост на офшорката от Британските вирджински острови Fertitron Inc. Същевременно “Бест Брендс” се явява партньор на “Фертитрон България” според фирмената уеб страница на компанията.

От “Фертитрон” не отговориха на изпратените по имейл въпроси в какво точно се изразява партньорството им с Харизанови и какъв наем заплаща той. По телефона от офиса на Хаджи Димитър не отрекоха, че имат партньорски отношения с “Бест Брендс”, но и не потвърдиха: “Нямаме право да даваме такава информация”.

Потърсен за коментар Харизанов отрече фирмата на жена му да си партнира с “Фертитрон”. “Ще им се обадя да сменят информацията в сайта” – обеща той. Харизанов потвърди, че живее на този адрес в “един апартамент от хол и стая”. Настанил се там след като в район Красна Поляна където живял по-рано и “където е фирмата ни”, бил неколкократно обект на агресия и семейството му било подложено на стрес.

Не кой да е партньор

“Фертитрон” всъщност е фирма на покойния Никола Дамянов, известен като финансовия стратег на варненската групировка ТИМ. Той емигрира в Канада и става “капиталист” още при социализма като неколцина избрани – Огнян Дойнов, Георги Найденов – Тексима и Людмил Дионисиев. Чрез тях Държавна сигурност движи схемите за източване на милиарди към западни банки, за да ги върне в България като инвестиции в предприятия и имоти.

Дамянов урежда ТИМ да закупи “Химимпорт” и преживе не крие похвалите си за своите протежета. “Това са хора, които работят по най-точния начин и никой не стои зад тях”, казва той, цитиран от Капитал. Иво Каменов любезно му връща топката като му отдава почит посмъртно: “Той беше най-доброто от социализма”.

Връзката между ТИМ и сегашната власт може да се проследи до далечната 1995 г., когато Бойко Борисов и неговия бизнес партньор Румен Николов – Пашата продават на Иво Каменов фирмата “Тео Интернационал”. Няколко месеца преди тази сделка бопаджиите са разбили нелегална фабрика за цигари в Крайморие в помещения наети от “Тео Интернационал”. Случаят е заметен от местните антимафиоти, но медийните публикации и записи в Търговския регистър, публикувани от Биволъ, доказват документално този характерен за мафиотския преход способ за първоначално натрупване на капитали.

Името на Никола Дамянов изскочи и по делото срещу Маргините, които според държавното обвинение планирали да го убият, заедно с генерал Любен Гоцев и контрабандиста Иван Тодоров – Доктора. И тримата днес са покойници, като само Доктора почина от насилствена смърт. След кончината на Дамянов-баща, бизнесът му беше наследен от неговия син Венцислав Дамянов, който живее основно в чужбина.

Попитан дали се познава с Дамянов и знае ли кой е той, Харизанов отрече да е близък с него. “Просто видях обява, явих се в офиса на Фертитрон и наех апартамента” – разказа той.  Едновременно с това, политтехнологът на ГЕРБ  демонстрира информираност за бизнеса на Венцислав Дамянов и тимаджийските връзки на неговия баща. “Той не продава, има имоти и събира наеми от тях”.

Луксозната сграда на “Фертитрон” приютява и други елитни наематели. Например Британското посолство и Представителството на правителството на Южна Африка са наели там големи апартаменти по 250 кв. м. Не е ясно колко плаща Харизанов за своя “хол и стая” от 100 кв.м., но наемът на британците е вписан в договор регистриран в Търговския регистър и възлиза на близо 3000 лв. месечно.

Властта живее евтино

Общинската сграда на ул. Методи Кусевич би могла да бъде една чудесна малка детска градина, вместо да облекчава фирмените разходи на партийния гаулайтер, който според бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов реди листите на партия ГЕРБ. Няма логично обяснение защо Столична община е направила такъв жест към Харизанови, но със сигурност това не е първия случай на известен гербарджия, който се възползва от щедростта на управляваната от ГЕРБ столица.

Преди няколко години Аспекто и Биволъ разкриха, че евродепутатката Мария Габриел в продължение на години е обживявала голямо общинско жилище в нова кооперация за символичния наем от 400 лв. Тя обясни, че ползвала апартамента за “стокиране”, тъй като нямало къде да си сложи багажите в София. В случая с Габриел обаче имотът беше отдаден от общинска фирма, специално създадена, за да прикрива такива срамни сделки. А фирмата на половинката на Харизанов ползва привилегията директно от Столична община.

Преди две години скандалът “Апартаментгейт” разкри афинитета на кадрите на ГЕРБ към евтини имоти с престижни локации. Апартаменти и тераси платени два-три пъти по-евтино от пазарните цени се оказаха придобити “на изкоп” от приятелски настроени фирми или чрез други хитри врътки, за да не лъснат недекларирани и необясними доходи. И тогава, и сега с примера за символичния наем на общинското жилище е съвсем очевидно, че тези цени не са за всеки, а се получават срещу определени ангажименти и услуги, които обаче се оказаха напълно невидими за прокуратурата.

bird.bg

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране