24.01.2022 | 20:01
Фирмените обръчи на ДПС продължават да печелят търгове за милиони
"Техно енерджи" ремонтира три улици в Якоруда за над 830 000 лева

Докато новата власт се опитва да разчисти терена на обществените поръчки в големите градове, държавната администрация и държавните фирми, във вилаетите, контролирани от ДПС, нищо не помръдва. Обръчите от фирми, свързани с партийната върхушка продължават да печелят процедури за милиони, защото в „дълбоката провинция“ никой не смее да строши хатъра на везирите на „дълбоката държава“.

Примери, колкото щете. Например три улици в Якоруда се ремонтират за над 830 000 лева.  Обществената поръчка „Рехабилитация на улична мрежа в град Якоруда“ (с № в РОП на АОП 00616-2021-0010) е обявена през септември 2021 г., а за изпълнител е избрана софийската фирма „Техно-енерджи” ООД, собственост на Димитър Хрусафов и Хюсеин Кулов.

Според заданието общата дължина на подлежащите на рехабилитация участъци е 1374 метра. А цената е по 592 лв. за метър. Любопитното в случая е, че спечелилото конкурса дружество  уж се е „състезавало“ с две други фирми, но едната от тях е отстранена от комисията по избора още на етап “Техническо предложение”, тъй като не отговаряла на предварително обявените условия.

Според документите, до последния етап – “Ценово предложение”, достигат само “Техно-енерджи” ООД и “„Галчев Инженеринг“ ЕООД.  За да бъде отстранен и другия „неподходящ“ участник в надпреварата, в играта е включена т. нар. Комплексна оценка на предложената оферта. Според нея “Техно-енерджи” ООД получава повече точки за “техническото предложение”,  с което комплексната оценка става 95.05 точки.  И независимо от факта, че офертата на софийското дружество е със 70 000 лв. по-висока от тази на другия участник, то печели.

Някак незабележим остава и още един детайл: “Галчев инженеринг” предлага по-дълъг гаранционен срок от конкурента си… Може би „имиджът“ на “Техно-енерджи” ООД е респектиращ в тази част на страната ни, тъй като това не е първата поръчка в Якоруда, която то печели.

През 2019 г. фирмата е успяла да се вреди за “Рехабилитация на общински път ВLG2354/II-84, Якоруда-Разлог-хижа Трещеник”. Стойността на контракта по тази поръчка е 3 747 884.32 лева.  Финансовата подкрепа в случая идва по Програмата за развитие на селските райони, съгласно сключен между Община Якоруда и Държавен фонд „Земеделие“ Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

Ако се върнем още по-назад във времето, ще видим, че ппрез 2016 г. същата фирма печели и поръчка за ”Инженеринг – проектиране, авторски надзор и строително монтажни работи на общински път „Конарско – Бел Камен“, също на територията на община Якоруда. Стойността на контракта тогава е за 3 420 000 лв.  без ДДС.

Тук е моментът да припомним, че това дружество „се прослави“  покрай един инцидент  в областния град – Благоевград . През 2017 г.  се срути нейно скеле при саниране на 14-етажен блок на ул. “Иван Шишман” № 16 – един от доволно скъпите обекти, финансирани по Програмата за енергийна ефективност.  По онова време стана ясно, че фирмата е започнала работа преди да получи строителна линия. Факт, който беше установен при проверката на ДНСК след инцидента на 6 юни 2017 година. Оказа се, че от “Техно-енерджи” са предприели действия по саниране на сградата без наличието на задължителните протоколи за строително-монтажни работи и дори е липсвал такъв за откриване на строителна площадка.

Разбира се санкциите за това нарушение (от 1000 лв ) отидоха по сметката на община Благоевград, която беше възложител на обекта по Националната програма за енергийна ефективност. Тогава от общинската администрация твърдяха, че гл. архитект Васил Тинчев е издал строителното разрешение на 18 май 2017 г., но ремонтните проекти не са предадени на изпълнителя към датата на акта за констатирани нарушения – 12 юни. С други думи – фирмата е действала прибързано и на своя глава е започнала работа, без да изчака да получи разрешението.

Към всичко това бяха открити и нарушения и при проверката на Инспекцията по труда в Благоевград. Оказа се, че наетите за санирането работници са роми от Пловдив, които обаче се трудили… без трудови договори.

Инак договорът между  “Техно-енерджи”  и община Благоевград беше на стойност 1 256 911 лева. Развихрянето на софийското дружество на терена строителството в региона далеч не е случайно.

В полза на род и партия

Както вече посочихме единият от съдружниците в строителната компания е  Хюсеин Кулов. За него се знае, че е брат на бившата депутатка от ДПС и бивш заместник-министър на околната среда и водите – Фатме Илияз. Тя беше сред най-приближените до партийната върхушка, член на колективния ръководен орган и нещатен сътрудник на депутата от ДПС Четин Казак.

Освен близкото родство на  Илияз и  Кулов, двамата имат и бизнес обвързаности. Те са съдружници в компанията „Био Трий”, където притежават съответно по 20% и 25% от капитала. Офисът на дружеството е на ул. „Илиянско шосе” № 8 в София, където е регистрирано и „Техно-енерджи” ООД.

Фирмата „Био Трий” също не е за първи път под прожекторите.

През 2016 г. тя стана известна с това, че беше фаворит при всички осем поръчки за строителство на един от най-големите вузове в България – Медицинският университет – София, когато там се разпореждаше като ректор проф. Ваньо Митев, който беше разследван от прокуратурата. По това време одитен доклад на Министерството на образованието и науката осветли, че общата стойност на поръчките е била 26.5 млн. лева.

„Техно-енерджи“, дотогава известна с производството на дограма, беше участвала във всички консорциуми – дружества по закона за задълженията и договорите, които са спечелили поръчки от мащабната инвестиционна програма на университета.  „Техно-енерджи“ е част от групата на собствениците на „Вайс профил“. А собствениците на дружеството Хрусафов и Кулов не за първи път биват слагани в графата на фаворитите на ДПС.

Ако се върнем още по-назад във времето

на управлението на тройната коалиция това дружество стана известно с това, че спечели множество обществени поръчки на общини и държавни институции, като клиент на компанията беше дори Народното събрание. То беше главен изпълнител на проект от водния цикъл на Созопол за 3.3 млн. лева, както и на водопроводната мрежа на града и околни селища.

И въпреки мащабната си дейност, базирана изключително на обществени средства и спечелените милиони от обществени поръчки през последните години, “Техно-енерджи” ООД се оказва и сред първите одобрени и получили субсидии за справяне с коронакризата.  Според регистрите над 400 000 лв. е получило дружеството от май 2020 год. до момента, за да преодолее трудностите, свързани със загуби в следствие на кризата, макар, че за същия период е спечелило и 30 обществени поръчки, на обща стойност 19.7 млн. лв., според АПИС регистър.

Мариета Велинова, Банкер

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране