06.06.2024 | 16:29
Фирми на приятелката на шефа на “Топлофикация-София” получават милиони от поръчки от дружеството
Една от тях е за спечелена от свързана с бившия общинар и бизнесмен Орлин Алексиев компания, която после я е превъзложила

Две знакови имена за столицата – на директорът на столичното парно Александър Александров и на бившия общинар от ГЕРБ и председател на финансова комисия – бизнесменът Орлин Алексиев, замеси в разкрития за вероятно корупционни схеми общинският съветник Борис Бонев от “Спаси София”. По думите му, подкрепени с данни от регистрите, директорът на “Топлофикация София” е възлагал поръчки за десетки милиони на фирми, които след това са превъзлагали дейността към други дружества, управлявани от жената, с която живее – Светлана Пашалийска. Поръчките са за различни дейности – ремонти, строителство, доставка на материали.

Това е практика, която имаше съмнения, че Александров е следвал и когато е работил в частния сектор.

В изпратено до медиите становище от столичното парно казват следното: “Категорично не отговарят на истината твърденията, разпространени от общински съветници от ПП-ДБ-СС за участие на цитираните фирми като подизпълнители в обществени поръчки на “Топлофикация София” ЕАД. Като възложител дружеството възлага изпълнението на различните дейности при стриктно прилагане на разпоредбите на ЗОП и правилника за прилагането на ЗОП. Сключените договори, включително и тези с подизпълнители, се публикуват в профила на купувача на “Топлофикация София” ЕАД в Информационната система на Агенцията за обществени поръчки”.

Част от въпросните търгове първоначално са печелени от обединения с “ДЛВ” – фирма, свързвана с бизнесмена Орлин Алексиев, съобщи общинския съветник по време на брифинга, на който присъстваха и съветници от ДБ.

“Получихме сигнали от служители и от фирми, че всъщност г-н Александров е демонстрирал много висок стандарт на живот с автомобилен парк на стойност над два милиона лева. По техните думи, в разговори, включително пред свидетели, Александров е парадирал с факта, че е много близък приятел със собственика на фирма ДЛВ, че гостува в неговата яхта, неговата вила и какво ли още не. Наистина е важно овреме подобен тип поведение и подобен тип хора по най-бързия начин да изхвърчат от абсолютно всякакъв досег до обществен ресурс и общинско предприятие”, заяви Бонев. Съветниците ще сезират АДФИ, прокуратурата, КПКОНПИ и Националната агенция за приходите за откритите злоупотреби.

Как се случва трансферът

През 2020 г. директорът на столичното парно Александров избира обединението “Монтажи ДЛВ”, в което влизат едноименните две фирми, за изпълнител в поръчка за 5 млн. лв. за строителство на термомагистрала във “Връбница”. Договорът е подписан на 28 май, видно от обявените решения в сайта на “Топлофикация”. Общинските съветници обаче явно разполагат и с втори документ, който показва, че след това, с договор между “Монтажи ДЛВ” и фирма “СП Кънстракшън” дейностите се превъзлагат на втората. А собственик и управител на “СП Кънстръкшън” е Светлана Пашалийска. Александров е посочил в декларацията си към КОНПИ, че живее с нея на семейни начала. Договорът реално е приключил да действа преди февруари 2024 г., като с допълнително споразумение от края на декември 2023 г. е начислена и индексация заради инфлацията.

През годините “Топлофикация” е възлагала различни поръчки на ДЛВ, като последният договор е от февруари и е за “рязане на сухи, болни и опасни дървета и храсти от имоти на “Топлофикация и предотвратяване на аварийни ситуации”. Стойността му е 5.4 млн. лв.

“ДЛВ” спечели през 2020 г. и поръчката на Столичната община за изграждане на Източната тангета за 20 млн. лв. Въпреки сключения договор строителство така и не е започнало, като по информация на “Капитал” причината е, че се чака индексация на бюджета за проекта.

“По принцип Източната тангента е един от основните ни приоритети, тъй като ще даде една удобна и бърза връзка на източните квартали на София. Надявам се, че в максимално кратки срокове дори да се прекрати обществената поръчка, ще бъде направена нова, честна, прозрачна, за да не спечели не близката до ГЕРБ фирма, а най-добрата фирма с най-добрата оферта и най-доброто от тях“, коментира Бонев за “Капитал”.

“Топлофикация” има и значителен брой договори, сключени с “Монтажи Ко”, показва справка с АПИС.

Другите – чрез директно възлагане

 

Общинските съветници представиха и други възлагателни договори, сключени с фирми на Светлана Пашалийска. Те са за превоз на материали, доставка на консумативи, ремонт на котли и др. Повечето от тях са правени чрез “директно възлагане”, т.е. разбивани са на по-малки суми, така че да се избегне обявяването на поръчка по ЗОП. По тази причина въпросните договори липсват в публичните регистри. Примерът, посочен по време на брифинга, е за договор с “КМС” и “Булкар рентал енд логистик” на Пашалийска и е за превоз на автоматика.

“В архива на договорите, сключени в периода от 01.01.2022 г. до 15.04.2024 г. няма обявени подизпълнители съгласно чл. 66 от ЗОП с наименования: “СП Констръкшън” ЕООД и “Булгаркар рентал енд логистик” ЕООД. Няма и предоставени договори или други документи за наеманото им. Важно е да се знае, че по цитираните възлагания в последните месеци беше направена проверка от разследващите органи, на които “Топлофикация София” е предоставила цялата необходима информация. След като дружеството бъде информирано за резултата от проверката, ще предостави решението и на принципала Столичен общински съвет”, казват от столичното парно и допълват, че по време на кампанията за местни избори миналата година

Борис Бонев е изнесъл твърдения за нарушения при строителни дейности извършени по поръчка на дружество на пътен участък, като казусът е проверен от АДФИ и заключението е: “действията на “Топлофикация София” ЕАД са законосъобразни с оглед липсата на открити нарушения”.

“Това е отдавна отработена схема. Александър Александров е извършвал подобни действия и в миналото, когато е ръководител на други дружества”, припомня сега Бонев, като посочва и, че в миналото на Александров е прибягвал до подобна практика.

Любопитното минало

Преди да стане директор на столичното парно Александров е участвал в управлението на няколко дружества, като последно (в периода 2017 – 2018 г.) е бил изпълнителен директор на “Стомана индъстри”. Голяма част от кариерата на Александров преди пернишкия завод минава в дружеството “Ойлтанкинг – България”. Там той работи от 2008 г. до края на 2015 г., като е съден от “Ойлтанкинг” за нанесени финансови щети.

В молбата на “Ойлтанкинг” се посочва, че Александър Александров, в качеството и на изпълнителен директор на дружеството, е сключил на 19 август 2013 г. договор с “ТСА инженеринг” на Светлана Пашалийска за доставка и монтаж на електрическо оборудване, помпи и арматура. Стойността на поръчката е била 936 840 лв. Впоследствие обаче е установено, че “ТСА инженеринг” не е доставило пряко материалите, а изкуствено е опосредствало отношенията на “Ойлтанкинг” с дружества, които правили реалните доставки. “Александров е действал недобросъвестно, договаряйки цени, за които е знаел, че не съответстват на пазарните, като по този начин е нанесъл имуществена вреда на “Ойлтанкинг”, се казва в иска на компанията, в която, както стана ясно, акционер е и държавата – чрез “Пристанище Варна”. Разликата между платената и реалната цена на материалите е 224 хил. лв.

Ако се върнем отново назад във времето, при избора му през 2019 г. за директор на “Топлофикация София” така и не стана ясно кой го е предложил. Общинските съветници бяха изненадани от назначението, като тогава се прокрадна съмнението, че решенията за столичното парно се взимат извън Столичната община.

Сега на брифинга от 6 юни Бонев призова за бърза смяна на ръководството на “Топлофикация”. Този въпрос е валиден и за директорите на другите общински дружества, които вече са с изтекъл мандат. Но трудното е, че всички подобни реформи минават през мнозинство, което ПП-ДБ-СС следва да осигури, за да се случат.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране