10.01.2015 | 11:13
Френските служби издирват съучастниците на атентаторите
Разследва се финансирането и кой стои зад кървавите атаки

Френският служби издирват съучастници на атентаторите, които убиха 17 души при терористични атаки във френската столица през последните дни.

Една от ключовите фигури е Хаят Бумеден, приятелка на Амеди Кулибали, който взе 15 заложници в еврейски магазин в източната част на Париж и бе убит при щурм на полицията.

Той уби четирима души и рани тежко най-малко още толкова. Известно е, че тя е била с Кулибали, когато в четвъртък е убил полицайка във френската столица. Партньорката на атентатора е описана като ”въоръжена и опасна”.

Главният прокурор на Франция Франсоа Молен заяви, че разследването на властите цели да установи кои са били всички съучастници, как са финансирани тези криминални деяния и дали извършителите са получавали инструкции от чужбина, които да са им помогнали за организирането на атентатите.

Той съобщи, че са задържани 16 души, включително съпругата на един от братята Куаши, които убиха 12 души при кървавото нападение в редакцията на сатиричния вестник „Шарли Ебдо“, а в петък се барикадираха в печатница близо до Париж.

Президентът Франсоа Оланд оцени високо работата на полицията, но предупреди, че все още сигурността на Франция е под заплаха.

В същото време френският премиер Манюел Валс призна, че в работата на спецслужбите са допуснати грешки. „Когато за три дни загиват 17 души, това значи, че, очевидно, са допуснати грешки“, каза той в ефира на новинарския канал БФМ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране