05.10.2022 | 20:12
Гълъб уволни човека, осветил скандала „Капитан Андреево“
Отново попречих фирмата "Евролаб 2011" да работи на границата, обясни отстраненият Христо Даскалов

Служебният премиер Гълъб Донев, по препоръка на агроминистъра Явор Гечев, е уволнил шефа на Българската агенция за безопасност на храните Христо Даскалов, който заедно с Иван Христанов, бе главно действащо лице по осветяването на скандала „Капитан Андреево“ и който върна държавния фитосанитарен контрол на пункта, като го иззе от частната фирма „Евролаб 2011“. От агроведомството твърдят, че Даскалов, който бе кандидат за народен представител от „Продължаваме промяната“, е нарушил Изборния кодекс, връщайки се на работа преди ЦИК да обяви новите депутати. Христо Даскалов обаче посочи пред Mediapool, че в понеделник е подписал заповеди, с което е осуетил опит на служебното правителство да върне отново на границата частната фирма.

Привечер в сряда и без министъра

За уволнението на шефа на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) бе съобщено на изненадваща пресконференция, свикана наързо в 18 часа в сряда. Вместо служебния министър Явор Гечев, който е препоръчал уволнението на Даскалов, пред медиите дойде да говори заместникът му Крум Неделков. Не стана ясно защо министърът отсъства, след като в поканата до редакциите се казваше, че Гечев ще даде брифинг.

Като причина за уволнението на Даскалов бе посочено, че се върнал на работа в БАБХ в понеделник, т.е. на следващия ден след вота на 2 октомври. Това ведомството определи като нарушение на Изборния кодекс. Самият Даскалов бе в листите на “Продължаваме промяната” в Пловдив и излезе в отпуск докато тече предизборната кампания.

Зам.-министър Неделков каза, че Даскалов, връщайки се на работа в понеделник, мигновено  е уволнил и назначил служители в Агенцията по храните. Не бяха посочени нито имената на уволнените, нито на назначените. Зам.-министърът съобщи още, че Даскалов е подписал и анекс по договор, който е бил изтекъл, а едновременно с това е успял да се командирова на работно посещение в Италия. Реално, Крум Неделков прочете от лист всички тези обяснения за уволнението. Изказвнето му продължи по-малко от 2 минути, след което отказа да отговаря на многобройните журналистически въпроси.

Даскалов: Никого не съм уволнявал, подготвяше се връщане на „Евролаб 2011“ на границата

Христо Даскалов посочи, че действително в понеделник се е върнал на работа като шеф на Българската агенция за безопасност на храните, но не е уволнявал никого.

„Никого не съм уволнявал. Подписах заповеди, с които попречих частната фирма „Евролаб 2011″ отново да върне лабораторията си на границата. Установих, че в мое отсъствие е подготвяна почвата за това от моя заместник, назначен от служебното правителство.“, каза Даскалов пред Mediapool.

Той потвърди, че действително се е върнал на работа преди ЦИК да обяви финалните резултати от изборите, но затова може да му се наложи административно нарушение, но не и уволнение.

Даскалов добави, че не е подписвал никакви анекси по изтекли договори.

Христо Даскалов каза, че е на работно посещение в Италия. Причината е, че той е ръководител на проект по европрограмата за наука и иновации „Хоризонт 2020“, посветен на свиневъдството.

„Тази среща в Италия, по този проект, беше подготвяна месеци по-рано за 5 октомври. Не е сериозно, че съм излязъл в командировка от днес за утре“, каза още Даскалов.

По-късно той излезе и със статус във фейсбук.

„Преди малко със заповед на служебното правителство бях уволнен от БАБХ, а на мое място като изпълнителен директор отново е назначен Христо Вълчанов, който беше на тази длъжност от юли до края на 2021 г. Това е човекът, който в края на 2021 година започна процедурата за нов 10-годишен договор с частна фирма на границата.
Знаете всички факти по случая Капитан Андреево. Знаете за заплахите, за опитите за подкупи, за черната кампания срещу всички нас, които „посегнахме“ на любимата фирма на Борисовата власт. Знаете за партийните функционери на ГЕРБ, свързани с фирмата на границата. Знаете, че направихме всичко, за да спрем реставрацията на „Евролаб 2011“ на Капитан Андреево. Това е отговорът на държавата. Заедно с колегите от „Продължаваме промяната“ ще продължа да се боря вече от Народното събрание със схемите, които тровят и ограбват хората и които канализират огромен финансов ресурс за купуване на избори. Но уволнението ми е знак, че имаме нужда от цялата ваша подкрепа, за да не се върнем обратно в мрака, от който точно започнахме да излизаме!“
, написа той.

Изтеклият запис

Христо Даскалов освети скандала с границата на “Капитан Андреево” като заяви, че му е предлаган подкуп, за да запази частната лаборатория на “Евролаб 2011” там.

В детайли, на 10 юни в медиите изтече анонимен запис със стенограма между „Даскалов“ и „Моллов“ с твърдение, че запечатва момента, в който на Даскалов е предложен подкуп, за да запази дейността на пункта на частната фирма „Евролаб 2011“. В анонимния запис директно не се говори за пари и подкуп, а за „документация“. Представеният в записа като „Моллов“ уверява, чедейността на пункта „няма общо с Таки“.

След това Даскалов официално потвърди достоверността на записа и посочи, че с него е разговарял проф. Пламен Моллов. Самият Моллов е бивш шеф на Агенцията по храните по времето на кабинета „Орешарски“, и беше в инициативния комитет по учредяването на партия “Български възход” на Стефан Янев. Моллов определи твърденията като „фалшива новина“. По-късно той уточни, че среща е имало, но пари не е носил, а са водени разговори за обучение на служители.

На 1 септември стана ясно, че Софийска градска прокуратура е прекратила досъдебното производство за евентуално предлаган подкуп от Пламен Моллов на шефа на Агенцията по храните проф. Христо Даскалов с цел запазване на лабораторията на фирмата „Евролаб 2011“ на Капитан Андреево. Причината е липса на доказателства.

1 коментар

  1. Киро каза:

    Е, няма по- голям наглец от Даскалов! На лъжите му може да завиди дори мадам Лъжа!
    Прокуратурата трябвада го разследва, тогава ще лъснат невероятните му лъжи и далавери.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране