05.12.2022 | 13:44
Гълъб уволни шефа на агенцията по храните
ПП внесе сигнал в ДАНС заради проблеми с контрола на ГКПП "Капитан Андреево"

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев от длъжността изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните е освободен Христо Вълчанов, съобщиха от МС.  Мотиви не се посочват.  Начело на БАБХ ще застане досегашният зам. – директор Иван Шиков. Промяната е по предложение на министъра на земеделието Явор Гечев.

Уволнението на Вълчанов идва часове след като от „Продължаваме промяната“ внесоха сигнал в ДАНС за лошо управление на агенцията, а от „Активни потребители“ разкриха, че на пазара на риба има сериозни проблеми.

„Продължаваме промяната“ внася сигнал в ДАНС срещу Агенцията по безопасност на храните, съобщи лидерът на партията Кирил Петков. Причината е съдебният спор с частната лаборатория „Евролаб“, чийто договор бе прекратен „Както знаем, златната лаборатория на задкулисието, която години наред прекарваше отровни плодове и зеленчуци в Европейския съюз, обжалва да бъде изкарана от там. По някаква случайност служител на БАБХ решава, че няма да плати таксата и по този начин опропастява на трета инстанция това дело“, твърди Петков.

„Сега“ припомня, че с няколко заповеди на бившия директора на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Христо Даскалов фирмата „Евролаб“ бе отстранена от контролната дейност на граничния пункт и трябваше да освободи помещенията на агенцията, които ползваше под наем. Причината –  съмнения за фиктивен контрол, сигнали за корупция и данни за ощетяване на държавния и обществения интерес. Лабораторията обаче е обжалвала в съда всички разпореждания и част от вече са спрени или отменени.

Впоследствие служебното правителство уволни Даскалов, а междувременно служебният земеделски министър Явор Гечев обяви, че се готви решение на МС за обявяването на части от граничния пункт като обект на националната сигурност. Отстраненият бивш шеф на БАБХ и наследникът му Христо Вълчанов си отправиха взаимни обвинения. „Той е човекът, който започна процедурата за отдаване отново за 10-годишен срок на контрола на границата на тази фирма „Евролаб““, заяви Даскалов. Въпросната фирма близо 10 години се занимаваше с обработката на документите, взимането на пробите за фитосанитарния контрол, както и със свързаното с това обслужване на камионите, като в последствие в работата й бяха открити различни нарушения.

„Отстраняването на Христо Даскалов от Агенцията по храните е свързано с редица неща, които се случиха за един ден и не е свързано с работата по отношение на ГКПП „К. Андреево“, заяви пък служебният земеделски министър Явор Гечев. На свой ред Христо Вълчанов заяви, че „Евролаб“ категорично няма да се върне на територията на „Капитан Андреево“. „Това е решено на най-високо ниво. Полагаме всички усилия, за да заработи държавна лаборатория. Но трябва време. И аз искам от днес за утре да я направя. Със заповед на министър е създадена работна група, която работи да се обяви „Капитан Андреево“ като обект от националната сигурност. Създадена е група, с моя заповед, която работи да се обяви като критична инфраструктура. Група юристи работи върху казуса да направим поръчка по спешност за лабораторно оборудване“, обясни Вълчанов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране