06.08.2015 | 0:05
Гърция иска кредиторите да й опростят 100 млрд. евро
Алексис Ципрас оптимист, призовава за справедлива реформа

Алексис Ципрас заяви, че преговорите на Гърция с международните кредитори навлизат в заключителния си етап. “Преговорите с представителите на институциите навлязоха в заключителен етап. Въпреки трудностите се надяваме, че споразумението ще позволи да се сложи край на несигурността за бъдещето на Гърция и на еврозоната”, каза той.

Гръцкият премиер обаче отбеляза, че споразумението има своите минуси. Ципрас заяви, че при реформирането на данъчната система трябва да се отчитат интересите на всички граждани, за да се осигури равномерно разпределение на данъчната тежест. Междувременно експерти от британския Национален институт за икономически и социални изследвания (NIESR) посочиха, че Гърция има нужда да бъдат отписани задължения за близо 100 млрд. евро, за да може да излезе от кризата.

Тежък удар върху надеждите на гърците за икономическо възстановяване могат да нанесат дори само повишаването на ДДС. Институтът прави прогноза, че до края на 2016 година гръцката икономика ще се свие с 30 процента спрямо пиковата си стойност от 2007. Експерт от института коментира пред “Дейли мейл”, че засега няма основания за надежда, че Гърция отново ще достигне нивото, на което е била при присъединяването си към еврозоната, или за състоянието на икономиката ѝ, непосредствено преди кризата.

Според оценки на икономистите от института кредиторите трябва да отпишат или преструктурират най-малко 95 млрд. евро от гръцкия дълг, равняващ се на близо 320 млрд. евро, за да може той да бъде понижен до около 130 процента от брутния вътрешен продукт (БВП). Експерите коментират, че подобно решение ще направи ”поне възможни” плановете на МВФ да намали гръцката задлъжнялост до 120% от БВП.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране