11.07.2020 | 17:05
Гърция затвори границата с България за три дни
От сряда туристи ще се допускат само с предварително направен PCR тест

На фона на ескалиращите числа заразени с COVID-19 у нас Гърция затвори границата си за български туристи. До 6:00 ч. сутринта в сряда Кулата-Промахонас – единственият граничен пункт, който обслужва трафика по земя към южната ни съседка (не само за българи, но и за румънци и други пътуващи), няма да пропуска преминаващи без сериозна причина.

Както стана ясно вчера след заседание на правителството на Мицотакис, от 15 юли страната ще приема туристи от България само с предварително направен в сертифицирана лаборатория PCR-тест. Тестът с негативен резултат за коронавирус трябва да бъде взет не повече от 72 часа преди пътуването. Досега пътуващите се тестваха избирателно на ГКПП-Кулата за сметка на гръцката държава.

Остaва изискването влизащите да подават задължителна декларация (Passenger Locator Form (PLF), съдържаща информация къде ще отседнат и други лични данни. Тя трябва да бъде попълнена онлайн на https://travel.gov.gr/#/ най-малко 24 часа преди да пресекат границата, а на влизане да се покаже QR кодът, удостоверяващ попълнена и приета декларация.

Днес все още могат да преминат по старите правила тези, които вече са получили QR код. Тази сутрин на Кулата дори се образува поредната няколкокилометрова опашка. Няколко часа по-късно обаче от официалния сайт с протоколите за пътуване изчезна опцията за влизане с автомобил или автобус, т.е. в следващите дни границата няма да може да се преминава изобщо. Тази опция ще бъде активна отново в 0:01 ч. на 14 юли.

Към момента Гърция пропуска туристи по въздух и море, които тества избирателно на международните летища и пристанища.

На 5 юли южната ни съседка затвори напълно границата си за туристи от Сърбия, където също коронавирусът е изпуснат от контрол. Сърби не се допускат дори след PCR тест. Ден по-късно туристи спря да пропуска и ГКПП Маказа-Нимфео, на който дотогава се минаваше само с лична карта.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране