16.01.2015 | 14:54
„Газпром“: България е виновна за спирането на „Южен поток“!
"Турски поток" ще има, но ще се забави

Представител на „Газпром“ отрече компанията да нарушава договорите с европейските си клиенти с намерението да се откаже от трасето през Украйна чрез плановете за строителство на газопровод през Турция. Украйна продължава да бъде ненадеждна транзитна държава за руския природен газ в ЕС. Рисковете за европейските страни през тази зима се запазват заради малките запаси в украинските газови хранилища, каза представителят на „Газпром“ Сергей Куприянов в интервю за руското радио „Комерсант“.

Той отново обвини България за промяната на руските планове: „Количествата газ, предвидени за „Южен поток“, а именно 63 милиарда кубически метра годишно, сега ще текат през Турция. В този смисъл няма промяна в нашите задължения за обезпечаване на баланса на европейския пазар. Промяната е само в маршрута, но това не е наша прищявка, а защото до последния момент, когато вече навлизахме в морския участък, не получихме разрешение от България“.

Газопроводът „Турски поток“ ще бъде готов с незначително закъснение в сравнение със сроковете за „Южен поток“, допълни той. „Ясно е, че за реализацията на този проект е нужно малко повече време, тъй като по „Южен поток“ бяхме напреднали значително в проектирането и цялата документация беше готова.  По „Турския поток“ е необходима допълнителна работа, но след като съгласуваме с Турция точката, в която газопроводът ще излезе на брега, работата ще тръгне бързо и отклоненията в сроковете ще бъдат незначителни“, каза Куприянов.

1 коментар

  1. аз каза:

    Ще се забави докато се забрави

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране