21.04.2015 | 22:26
Газпром гарантира до 47 млрд. куб. м. газ през Гърция
Кремъл опроверга финансова инжекция за Атина
Алексей Милер
Алексей Милер заяви в Атина, че след изграждането на газопровод от Турция през територията на Гърция ще се транспортират до 47 милиарда куб. м. газ.Обещанието на шефа на Газпром Алексей Милер бе дадено след разговори с премиера на Гърция Алексис Ципрас, предаде ТАСС.

Милер посочи, че правителството на Гърция ще подкрепи проекта за създаване на нови газопреносни мощности от границата с Турция. Той добави, че проектът може да бъде реализиран от руско-европейски консорциум и вече има европейски компании, които проявяват интерес.

Милер подчерта, че проектът ще бъде реализиран съгласно европейското законодателство. Това никога не е представлявало проблем за руската страна, добави той. Газопроводът Турски поток е замислен като алтернатива на проекта Южен поток, който Русия реши да прекрати през декември миналата година.

Трасето на новия газопровод по дъното на Черно море в по-голямата си част ще съвпада със съгласуваното по-рано трасе на Южен поток. На 1 декември 2014 г. Газпром и турската компания Боташ подписаха меморандум за разбирателство за строителството на морски газопровод от Русия до Турция през Черно море с мощност 63 милиарда куб. м. годишно, от които 50 милиарда куб. м. ще се доставят на нов газов хъб на турско-гръцката граница.

Кремъл опроверга финансова инжекция за Атина

По повод визитата на Милер в Атина германското сп. „Шпигел“ преди дни обяви, че споразумението, което Гърция и Русия ще подпишат, ще донесе до пет милиарда евро в хазната на Гърция под формата на предплащания за новия газопровод, който ще минава през Турция и Гърция, за да може синьото гориво да стига до Европа.

Информацията обаче беше опровергана по-късно от Кремъл. Говорителят на Путин Дмитрий Песков каза, че никога не е имало договореност с Гърция за предоставяне на Атина на аванс от 3 до 5 милиарда евро в рамките на проекта за прокарване на участък от газопровода „Турски поток“ на гръцка територия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране