02.04.2022 | 12:14
Газпром напуска Германия
Германското правителство разработва сценарий, при който могат да бъдат национализирани германските подразделения на "Газпром" и "Роснефт"

Група „Газпром“ е прекратила на 31 март 2022 г. участието си в германската компания „Газпром Германия“ (Gazprom Germania Gmbh) и всички принадлежащи й активи, сред които и „Газпром маркетинг енд трейдинг“ (Gazprom Marketing & Trading Ltd). Това съобщи днес ТАСС, позовавайки се на комюнике на холдинга.

Пояснява се, че от 31 март концернът вече не е собственик на регистрираното в Санкт Петербург подразделение „Газпром експорт бизнес-сървиси“, което от своя страна е единственият учредител на „Газпром Германия“.

„Газпром Германия“ е оператор на няколко големи газохранилища в страната – в сътрудничество с „Вингаз“ (Wingas)  има съоръжения в селищата Йемгум и Реден, работеше и по проекти в Сърбия, Австрия и Чехия.

Германският бизнес всекидневник „Ханделсблат“ съобщи снощи, позовавайки се на правителствен източници, че германското министерство на икономиката разработва сценарий, при който могат да бъдат национализирани германските подразделения на „Газпром“ и „Роснефт“. Според изданието става дума именно за „Газпром Германия“ и „Роснефт Дойчланд“ (Rosneft Deutschland). Двете компании имат ключова роля в германската система за енергийна сигурност и евентуалната им национализация би помогнала да се избегнат сътресения при енергийна криза.

Агенция Блумбърг съобщи по-рано тази седмица, че европейски органи са провели обиски в германски подразделения на „Газпром“. Еврокомисията вчера потвърди, че на 29 март е извършила необявени проверки в помещенията на няколко дружества в Германия за доставка, пренос и съхранение на природен газ, без да посочи имена.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране