16.06.2022 | 10:52
„Газпром” повишава цените с намалени доставки?
От дружеството обявиха, че ограничават количеството газ за Германия до под 70 милиона кубически метра на ден

Германия обвини руския държавен газов гигант „Газпром”, че се опитва да повиши цените на горивата чрез рязко намаляване на доставките, съобщава Нова телевизия.

„Газпром” обяви, че ограничават количеството газ за Германия до под 70 милиона кубически метра на ден – доста под половината от сегашната норма.

Причината, която се посочва, е забавяне при доставки на оборудване за ремонт по газопровода „Северен поток-1” от страна на германската компания Siemens. Според германския министър на икономиката решението е политическо, а не техническо.

Първоначално във вторник „Газпром” обяви, че намалява доставките по „Северен поток 1″ от 167 милиона кубически метра на ден на 100 милиона, но след това в сряда уточни, че ще бъдат намалени допълнително до 67 милиона кубични метра.

„Оставам с впечатлението, че случилото се е политическо, а не технически оправдано решение и ще трябва да изчакаме, за да видим как ще се отрази на европейския и германския газови пазари. По правило доставчиците винаги са успявали да намерят газ от други източници. В Германия също нямаме проблем с доставките. Със сигурност обаче ще трябва да изчакаме два-три дни, за да получим пълна представа за това как се развиват нещата сега”, заяви Роберт Хабек – министър на икономиката на Германия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране