24.05.2021 | 10:53
Гебрев пред „Шпигел“: Прокуратурата и Борисов крият кой помага на Русия в България
Във Върбетице се съхраняваха стари боеприпаси, а не за продажба

Проблемът е поведението на българското правителство и на прокуратурата, които продължават да правят всичко възможно да пречат на разследването, да го насочват в грешна посока… казано накратко, правят всичко възможно да не нанесат някаква щета на Русия и да прикриват следите, водещи към българските им помощници.“

Това заявява в интервю за германското списание „Шпигел“ българският бизнесмен Емилиян Гебрев по повод двойното покушение срещу него с нервнопаралитично вещество през 2015 г. Той припомня, че за разлика от случая „Скрипал“ във Великобритания и лекуването на Алексей Навални в Германия, българските власти отказаха да включат Организацията за забрана на химическите оръжия в проверката на версията за „новичок“ в моя случай“, допълва Гебрев.

БТА предаде в събота за публикацията на „Шпигел“, но не по оригинала, а като цитира ТАСС. В текста на руската официална информационна агенция няма и дума за частта с обвиненията срещу прокуратурата и правителството на Бойко Борисов (списанието не посочва кога е получило отговорите и не е изрично споменат Борисов, но от контекста се разбира, че бизнесменът няма предвид служебното правителство, което е на 2 седмици – бел.ред.). Акцентът е единствено върху това, че в Гебрев казва, че избухналия през 2014 г. склад в Чехия е имало стари боеприпаси на неговата фирма.

Статията на „Шпигел“ е с платен достъп, но Българската телеграфна агенция не посочва дори публично достъпното заглавие „Те правят всичко, за да прикрият следите“ и въведението: „Първо избухна складът с негови муниции, после опитаха да го убият: българският олигарх Емилиян Гебрев от години е във фокуса на руските шпиони и сега казва, че се чувства изоставен от властите“.

Интервюто му е дадено писмено по електронната поща, посочва авторът Ян Пул. Един от въпросите е дали Гебрев смята, че предполагаемият саботаж в Врбетице и отравянето му са имали за цел да изпратят сигнал „Който снабдява враговете на Русия, живее по опасен начин“.

„Не знам, трябва да питате за това руската страна“, отговаря той. „Двама български граждани и аз бяхме нападнати в терористичен акт в края на април 2015 г. с отровно вещество от групата „Новичок“. Тогава това не беше правилно установено и разследвано от властите. Не е имало други заплахи срещу живота ми. Никога не съм се движил с охрана и не водя някакъв специален начин на живот. Разхождам се свободно с ръце в джобовете.“

Известната си теза, че в покушенията са замесени българи, бизнесменът казва за пореден път след въпроса „Но би трябвало да подозирате кой стои зад тях?“. Мисля, че беше доказано, че нападателите са агенти на ГРУ и част от участниците в покушението срещу Сергей Скрипал са обвинени в България и са обявени за международно издирване, допълва той.

Потърсено е и разяснение какво точно от собствеността на ЕМКО е било унищожено в експлозиите от 2014 г. в Чехия. Гебрев казва, че едва на 19 април 2021 г. е научил от изявлението на чешкотоправителство за руско участие „в това терористично нападение“. До този момент инцидентът е бил необясним и никога не са установили какво е било унищожено там, защото не са били допуснати до мястото на инцидента.

„Подобно на много други компании, и нашата беше наела складове във Врбетице. Съхранявахме там стари муниции от времената на Варшавския договор, които купихме в Чехия. Нуждаехме се от тях по един или друг начин за нашето производство. Те не бяха предназначени за продажба.“

Запитан дали днес участва в бизнес, който Русия би могла да смята за застрашаващ я, Гебрев отвръща: „ЕМКО е един от най-големите производители на едрокалибрени муниции в Европа. Компанията ни е в националния списък със стратегически обекти, важни за отбраната на България и нейните съюзници. Бизнесът ни, подобно на сходни компании в Европа, е изключително строго регулиран и контролиран. Не можем да направим и крачка встрани от политиката на нашите страни. Нашето правителство има отношения с Русия, в които на междуправителствено ниво се обсъждат държавните интереси. Те позволяват или забраняват доставките в една или друга посока. Нашите правителства са длъжни да защитават своите граждани и бизнес от външни атаки. Нашите политици все още имат доста да учат по този въпрос.“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране