24.07.2020 | 18:06
Георги Марков: С Харизанов и Сачева ГЕРБ е обречен
Институтът за дясна политика: OK, boomer

„Приятели, с Харизанов и Сачева ГЕРБ е обречен. Ако Борисов си ги харесва, халал да са му. Въпрос на вкус. Каквото можах, направих за ГЕРБ заради Бойко и красивите герберки!“, написа депутатът от ГЕРБ Георги Марков във Фейсбук.

Засега не е ясно какви са причините за коментара на Марков по адрес на социалната министърка Деница Сачева и председателя на Института за дясна политика Георги Харизанов.

Георги Марков е сред най-яростните привърженици на Борисов. Суперлативите му за управлението се редуват с брутални словесни атаки срещу критиците му – предимно тези от лявата и дясната опозиция.

През 2017 година Марков определи Борисов като „най-добрия политик на прехода, по единствения критерий – гласа народен и божи“. Другото му политическо божество е унгарският премиер Виктор Орбан.

Не е ясно какво е провокирало гнева на Георги Марков към Харизанов и Сачева точно в сегашния критичен момент, когато протестиращи продължават да искат оставката на правителството и главния прокурор, а Бойко Борисов се опита да потуши напрежението с четири министерски оставки и едно разместване в правителството си.

Председателят на близкия до ГЕРБ Института за дясна политика Георги Харизанов често е канен в телевизиите като политически анализатор, от когото се очаква да формулира позиции в подкрепа на управляващите.

Малко по-късно последва лаконичен коментар от страна на Харизанов. Той сподели скрийншот от публикацията на Марков с поправени правописни грешки и  коментар „OK, boomer“. 

Фразата описва пропастта между поколенията и визира бейби бумърите – родените през 50-те и 60-те години на миналия век. С нея по-младите отхвърлят остарели и старомодни тези и идеи.

Политическата кариера на Деница Сачева пък започва от ДСБ, когато тя бе ярък критик на ГЕРБ и Борисов.

Нейната непримиримост към решението на Реформаторския блок да се коалира с ГЕРБ през 2014 г. стана причина Сачева и други бивши сини политици да напуснат ДСБ и основат нова партия – „Десните“.

Само две години по-късно, когато ДСБ напуска кабинета „Борисов 2“ заради провалената съдебна реформа, Сачева влиза в него като зам.-министър в социалното министерство, а в кабинета „Борисов 3“ е зам.–министър на образованието преди да стане социален министър.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране