04.11.2022 | 19:44
ГЕРБ, ДПС и БСП върнаха хартиената бюлетина
Законопроектът на социалистите беше одобрен в пленарната зала на първо четене

С мнозинство от 125 депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и БВ парламентът направи първата стъпка към връщането на хартиените бюлетини в масова употреба. Днес пленарната зала одобри промени в Изборния кодекс, внесени от социалистите, с които се предвижда хартията отново да се използва наравно с машините при гласуване. Против гласуваха 100 депутати от ПП, „Възраждане“, ДБ, БСП и БВ.

В някои парламентарни групи имаше дисиденти – един депутат от БВ подкрепи коалицията за хартиената бюлетина, а един от БСП й се противопостави. Не се разбра дали вотът им е умишлен или просто са се объркали, тъй като групите им заявиха ясно позициите си – левицата „за“ хартията, а партията на Стефан Янев беше „против“.

Благовидният предлог за законодателната промяна е да се осигури възможност на гражданите да избират дали да упражнят вота си чрез хартиените бюлетини или чрез устройствата. Ако бъде приета и на второ четене обаче, мярката заплашва да върне и всички проблеми, които съпровождаха изборите в миналото – като се започне от многото недействителни бюлетини и се стигне до безобразно поправените протоколи с изборни резултати.

Именно тези проблеми стояха в основата на съпротивата, която оказаха опонентите на хартията. Никола Минчев от ПП изтъкна, че с въвеждането на машините е спаднал рязко делът на недействителните бюлетини, намалял е контролираният вот, както и грешките при попълването на протоколите с изборните резултати. Той цитира изявления на депутати от БСП в близкото минало, от които се вижда, че социалистите не са виждали проблем в машинния вот. Това обаче беше преди катастрофалния изборен спад на БСП от миналата година насам.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС изтъкна, че трябва да се даде възможност да гласуват на българите, които се страхуват от устройствата. По думите му, големият брой на пенсионерите, които теглят пенсиите си от „Български пощи“, е доказателство, че хората, които не използват банкомат, не смеят да се доближат и до машините за гласуване. Георги Стамов от ПП му възрази, че причината хората да използват услугите на пощите е, че не могат да си позволят да плащат банковите такси.

Мустафа Карадайъ призна, че съмненията в хартията са довели до въвеждането на машините. Но изтъкна, че партията му в миналото е настоявала за различен тип устройства – такива, които броят хартиени бюлетини, а не със сензорен екран, каквито ползваме сега. По думите му, така избраният модел създава недоверие и подозрения за машинации. А съпартиецът му Йордан Цонев направо заяви, че смесването на хартия и машини ще събере недостатъците и на двете системи, и затова ще поиска на второ четене да останат само бюлетините, докато държавата не въведе другия тип машини, които партията му иска. Не спомена нищо обаче за цената, която ще трябва да платят за това данъкоплатците.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране