27.06.2024 | 13:07
ГЕРБ и ДПС гонят Андрей Гюров от БНБ?
Комисията Антикорупция удари подуправителя на Централната банка, който е номинация на ПП-ДБ

Управляваната от ГЕРБ и ДПС Комисията за противодействие на корупцията днес уведоми Българската народна банка за постановено решение, с което е установила несъвместимост по отношение на г-н Андрей Гюров, подуправител, ръководител на управление „Емисионно“.

За решението на Комисията лаконично съобщи БНБ на своята интернет страница.

До предприемане на последващите законосъобразни действия, с оглед да не бъдат допускани каквито и да е съмнения относно спазване на правната рамка, г-н Гюров излезе в неплатен отпуск, уточняват от централната банка.

Гюров, който беше председател на парламентарната група на “Продължаваме промяната”, бе избран на 26 юли 2023 г. от Народното събрание за подуправител на централната банка като номинация именно на коалицията ПП-ДБ. Гюров отговаря за валутния борд на страната и за управлението на солидния международен валутен резерв от 66 млрд. лв.

Няколко месеца след това се появиха публикации с “разкритието”, че към 6 октомври 2023 г. Андрей Гюров все още е бил член на ръководен орган на партия „Продължаваме промяната“ и това е несъвместимо с поста му на централен банкер.  Всъщност Гюров подаде заявление за напускане на партийния пост и на партията още преди да влезе официално в БНБ. Но вписванията на промени в политически ръководство не стават незабавно, отнемат време.

През декември, депутатът в 49-то Народно събрание Димо Дренчев обяви, че внася сигнал в КПКОНПИ и до управителя на БНБ Димитър Радев срещу Гюров заради предполагаем конфликт на интереси.

“Той е бил едновременно и в Изпълнителния съвет на политическа партия “Продължаваме промяната”, и подуправител на БНБ. Той дори участва и в предизборни събития на партията – нещо, което е недопустимо”, заяви тогава пред журналисти в НС депутатът от “Възраждане” Димо Дренчев.

Още през октомври 2023 г. Андрей Гюров е членувал в управителен, или изпълнителен орган на „Продължаваме промяната“ към деня на избирането си в БНБ и е трябвало да подаде декларация за несъвместимост в срок от една седмица, след избирането му за подуправител на БНБ. И след това би имал срок от един месец, в който да напусне позициите, в които е несъвместим.

Ако тези разпоредби не са изпълнени, управителят на БНБ ще е длъжен да поиска отстраняване на Андрей Гюров от длъжност пред Управителния съвет на БНБ.

Справка, поискана от “Гласове” за актуално състояние на Политическа партия “Продължаваме промяната” показва, че към 6 октомври 2023 г. подуправителят на Българска Народна банка Андрей Гюров членува и в Изпълнителния съвет на партията. Документът е издаден от Фирмено отделение на Софийски градски съд и показва, че ръководителят на Управление “Евисионно” към централната банка (валутният борд) нарушава правилата за независимост на Европейската централна банка.

А самият Гюров е декларирал липса на конфликт на интереси според Закона за Българска народна банка пред КПКОНПИ.

Той е сторил това още докато е бил народен представител на 19 юли 2023 г. и седмица преди да бъде избран за неин подуправител и още преди да бъде изслушан с концепцията си от ресорната комисия по Бюджет и финанси.

Тази декларация противоречи с актуалното състояние на Политическа партия “Продължаваме промяната” от 6 октомври 2023 г., с която “Гласове” разполага. В нея Андрей Гюров е посочен като член на изпълнителния съвет на партията. Това противоречи на чл. 12.ал.5 от ЗБНБ, който изключва каквито и да било активности без изрично разрешение на Управителния съвет (такова липсва) в допълнение към изрично забранените  дейности за осъществяване от управителя, подуправителите и членовете на УС на БНБ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране