11.03.2015 | 10:43
ГЕРБ иска затвор за насаждане на “политическата омраза“
Наказанието е затвор от една до четири години и глоба от 5 хиляди до 10 хиляди лева

Министерството на правосъдието предлага спорни промени в Наказателния кодекс (НК), с които се криминализира проповядването и подбуждането към дискриминация, насилие или омраза, основани на единствено на политическата принадлежност на хората. Това гласи проект, публикуван на страницата на министерството. Първоначално обявената цел на законопроекта бе, че той ще цели само улесняване на борбата с тероризма.

Сега съществуващият чл. 162 ал. 1 от Наказателния кодекс гласи, че медиите нямат право да проповядват или подбуждат дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност. Наказанието е затвор от една до четири години и глоба от 5 хиляди до 10 хиляди лева. Министерството иска към това да се добави „политическата принадлежност“. Това ще даде възможност на прокуратурата да разследва отделни журналисти или цели медии, ако сметне, че техни публикации дискриминират някой.

В мотивите на Министерството на правосъдието се казва, че промяната ще предотврати пропагандата към „престъпни посегателства на религиозна или политическа основа“. Адвокат Михаил Екимджиев коментира пред вестник “Сега“, че подобен текст може да доведе най-малкото до цензура или автоцензура заради страх от наказание. Според него поправката може да е вредна за политическите дебати като цяло.

„Всеки политик може да каже: Вие ме критикувате не защото съм некадърен, а защото принадлежа към еди-коя си политическа партия“, обясни той. Според правозащитника този текст може да се използва и за саморазправа с политически опоненти. Депутатите имат имунитет и не могат да бъдат преследвани заради изказванията си. Поради това острието на този текст ще падне върху журналистите, смята Екимдижиев.

Автор на поправката е работна група към Министерството на правосъдието, в която участват прокурори, съдии и членове на Висшия съдебен съвет.   „При изработването на текста сме се ръководили от това, че хората трябва да бъдат толерантни един спрямо друг както по повод на тяхната раса, народност или етнос, така и въз основа на политическата им принадлежност. Политическата принадлежност сама по себе си никога не е достатъчна, за да бъдат определени качествата на една личност. В контекста и на доклада на „Амнести интернешънъл“, според който държавата не се справя с борбата с престъпленията от омраза, считаме, че наказателно-правна защита трябва да получат и хората, които биват дискриминирани, насилвани и мразени само и единствено въз основа на политическите си възгледи“, коментира зам.-министърът на правосъдието Петко Петков, цитиран от “Сега“.

От министерството припомниха, че конституцията забранява дискриминацията, основана на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние. В конституцията не е посочено изрично, че трябва да се влиза в затвора за публикации в медиите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране