12.03.2015 | 13:31
ГЕРБ пак прецака Реформаторите
НРС и военното разузнаване няма да се обединяват, както искаше ген. Атанасов

ГЕРБ прецака Реформаторския блок и внесе пакет от четири закона за спецслужбите, които предвиждат НРС и Военното разузнаване да не се обединяват. Законите са, съответно, общ устройствен за службите и отделни проекти за НРС, военното разузнаване и НСО.

За обратното настояват от РБ, чийто проект с автор ген. Атанас Атанасов предвижда служба „Военна информация“ да мине под шапката на бъдещата Държавна агенция за разузнаване. Техният законопроект отлежава от два месеца поне в парламента.

Под проектите на ГЕРБ са се подписали и  депутати от АБВ, съобщи Цветан Цветанов, като уточни, че имал принципното съгласие за подкрепа от ПФ и РБ, чиито подписи обаче липсват. Цветанов дори прогнозира, че по темите в сектор „Сигурност“ е хубаво да няма политическо противопоставяне и анонсира, че дори и опозицията подкрепя въпросния пакет закони, разискван и одобрен още на КСНС при Плевнелиев през 2012 г. Не бъдете толкова сигурни за подкрепата на опозицията, казаха очи в очи на Цветанов Атанас Мерджанов и Ангел Найденов след края на брифинга на дружески разговор в кулоара.

Преди това обаче лидерът на ПГ на ГЕРБ посочи, че всички освен Реформаторите са против обединението на военните разведки с външното разузнаване.

Цветанов представи най-важното от законопроектите, сред което наблегна на бъдещия парламентарен контрол над харчовете на спецслужбите при секретни операции, както и минаването на НРС към Министерския съвет. За по-добър политически баланс вносителите на пакета закони за спецслужбите предвиждат шефовете да се назначават с указ на президента по предложение на правителството.

Попитан дали приема за подходящ Йордан Бакалов за шеф на служба „Военна информация“, Цветанов не скри, че не приема кандидатурата му.

Според него военните разузнавачи едва ли ще приемат добре един политик за шеф, а не човек от техните среди.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране