19.09.2024 | 17:36
ГЕРБ, Пеевски, БСП и ИТН запазиха шефа на антикорупционната комисия
Предложението на "Продължаваме промяната - Демократична България" Антон Славчев да бъде освободен, не бе прието

Парламентът не освободи Антон Славчев като член и изпълняващ функциите председател на Комисията за противодействие на корупцията и на тази за отнемане на незаконно придобитото имущество.

96 депутати гласуваха “за” отстраняването му, 91 бяха  “против”, седем се въздържаха. Инициативата за освобождаването на Славчев бе от “Продължаваме промяната – Демократична България”.

Славчев запази поста си с гласовете на ГЕРБ и ДПС на Делян Пеевски. Гласове в негова подкрепа имаше и от БСП, а “Има такъв народ” не участваха в гласуването, с което реално също го подкрепиха. Гласуването бе наблюдавано лично от Пеевски от първия ред.

Малко преди гласуването имаше спор с колко гласа може да бъде освободен Славчев. От ГЕРБ твърдяха, че е необходимо мнозинство от две трети, защото с толкова се избират членовете на комисията. В закона обаче не е посочено с колко гласа става освобождаването. Затова от “Продължаваме промяната – Демократична България” заявиха, че са необходими гласовете на повече от половината от присъстващите.

Продължителният и ожесточен дебат започна с обвинения на депутати от ДПС на Пеевски към Славчев. Хамид Хамид извади предишни случаи и повдигна стари теми –  дали Лена Бориславова е пътувала за обяд с тогавашния премиер Кирил Петков в Солун с правителствен самолет; дали Николай Денков е влязъл в конфликт на интереси като министър на образованието и сам си е издействал статута на академик в БАН; казуса с Божидар Божанов за скандала с бившия министър на електронното управление Александър Йоловски.

“Това е опит да отстраниш този, който те разследва, за да попречиш на разследването”, заяви Йордан Цонев.

Според хората на Пеевски ако бъде освободен Славчев ще се прехвърли в Софийска градска прокуратура и от там ще продължава да слага “чадър” над “Продължаваме промяната – Демократична България”.

Николай Денков възмутено обяви, че хората, които са станали символи на корупцията, сега имат нахалство да обвиняват други в същото. И призова депутатите на Пеевски, след като смятат, че антикорупционната комисия не си върши работата, да гласуват за отстраняването на Славчев.

“Нека да гласуваме – освобождаваме ли поне антикорупционната комисия от влиянието на Пеевски или продължаваме по старому”, заяви и Лена Бориславова.

От “Възраждане” за пореден път изтъкнаха, че “Продължаваме промяната – Демократична България” са искали подкрепа от тях, въпреки че настояват около националистите да има санитарен кордон.

“Този дебат тук е коя групировка да има контрол, както едната – на ПП-ДБ, на всичкото отгоре е разследвана”, обяви зам.-председателят на “Има такъв народ” Тошко Йорданов.

Той и съпартийците му дълго говориха, че ПП-ДБ проявяват лицемерие, тъй като са работили заедно с Пеевски, а сега твърдят, че искат да ограничат влиянието му. Малко по-късно Йорданов обяви, че групата на ИТН ще напусне залата и “няма да участва в този гнусен фарс”, както се изрази.

От името на БСП Борислав Гуцанов обяви, че настоящият парламент е изчерпан и не може броени дни преди края на работата му да се обсъжда такова предложение. Зам.-шефът на “Възраждане” Цончо Ганев го репликира, че БСП вече е БСП – Ново начало (слоганът, който използва Пеевски – б.р.).

Росен Желязков (ГЕРБ) пък обясни, че ако се приеме, решението за освобождаване на Славчев би било противоконституционно и противозаконно.

“Той може да бъде освободен само чрез избора на новите членове на КПК, който трябваше да го направим най-късно януари”, изтъкна Желязков.

Според него законът е възложил на Славчев да изпълнява функциите на председател на комисията, а не парламента.

Мотивите на “Продължаваме промяната – Демократична България” бяха, че Славчев бездейства по случаи на корупция и се активизира според политическата обстановка.

“Разследвания за корупция няма, разследване на лица по “Магнитски” – няма. В същото време, папки, които са държани на трупчета, както по делото на Румен Гайтански-Вълка, много бързо, когато е необходимо и има раздор в политическата върхушка, която владее и влияе над комисията, се превръщат в резултатни разследвания, при които падат жертва от едната или от другата страна на тази политическа вендета.”, каза Лена Бориславова. “С дейността си всъщност е показал, че опъва чадър там, където трябва, а когато е необходимо, го свива, за да може да се понесе политическа отговорност, вместо отговорност за извършени престъпления и ощетяване на държавния бюджет с над 150 милиона, както е в случая на Румен Гайтански-Вълка.”

“Това, което видяхме след доста оживени дебати, е, че ГЕРБ и БСП оставиха бухалката в ръцете на Делян Пеевски”, коментира съпредседателят на “Продължаваме промяната” Асен Василев след гласуването.

“Диалог с ГЕРБ нямаме в момента, няма какво да  бъде блокирано”, отговори той на въпрос дали след това гласуване разговорите с ГЕРБ за управление ще бъдат затруднени.

Славчев изпълняваше функциите на шеф на КПКОНПИ след оставката на Сотир Цацаров в началото на 2022 г. Парламентът така и не назначи титуляр, а след като беше приет Законът за противодействие на корупцията по времето на управлението на “сглобката”, КПКОНПИ беше разделена на две комисии – КПК и КОНПИ, които Славчев временно оглави. Парламентът обаче така и не задейства избор на титулярни председатели на комисиите дори когато имаше мнозинството на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране