17.03.2016 | 17:42
ГЕРБ поиска оставките на хората на ДСБ във властта
На мушката на Николай Ненчев и Петър Москов

Депутатите на ГЕРБ поискаха обяснение от лидера си за отношението му към Радан Кънев и ДСБ, и настояват да освободи тъмносините от всички държавни постове. ПГ на ГЕРБ настоява лидерът на партията и премиер Бойко Борисов да дойде в парламента и да обясни докога опозиционерът Радан Кънев и ДСБ ще участват във властта и докога ще търпи техните лъжи, че са в опозиция. Това обяви пред журналисти в Народното събрание зам.-председателят на ПГ на формацията Цвета Караянчева.

Те искат и прокуратурата да се самосезира и да провери назначенията от квотата на ДСБ във властта, в “Терем”, даде за пример Караянчева. В същото време ГЕРБ е категорична в искането си, че ПГ на РБ трябва да излъчи един лидер, който да носи отговорност за гласуването в НС и законодателната политика.

ПГ на ГЕРБ настоява Бойко Борисов да вземе мерки и да освободи от всички ръководни постове в държавата хората на Радан Кънев и ДСБ, самообявили се за опозиция на думи, а на дела участващи в управлението. Това обяви пред журналисти в Народното събрание зам.-председателят на ПГ на формацията Цвета Караянчева. И категорично обяви, че депутатите на партията отказват повече да носят отговорност за действията на Кънев и неговите съпартийци, а прокуратурата трябва да провери няколко скандални назначения от квотата на тъмносините в държавното управление, както и скандалите, изнесени в медиите. На първо място, посочи заместничката на Цветанов в ПГ, премиерът незабавно да освободи председателя на Съвета на директорите на “Терем” Стоил Яков, който, по думите й, е лично назначение на Радан Кънев.

“В ПГ на ГЕРБ имаме сигнали от служители в дружеството, че то бива източвано чрез корупционни схеми, а парите отиват в “черната каса” на ДСБ под надзора на Радан Кънев”, даде още аргументи Цвета Караянчева. Депутатите искат и проверка на договора за адвокатски услуги на кантората на Кънев, сключен със същото дружество, който бил на стойност 2000 лв. на месец. Според информация, която имали в ГЕРБ, за 2015 г. тази кантора е получила 20 хил. лв., въпреки че “Терем” има свой юридически отдел.

Александър Ненков допълни списъка с лични назначения на Радан Кънев с финансовия директор на “Терем-КРЗ Флотски арсенал”- Варна, Тони Тодоров, Маргарита Христова – управител в същото дружество, Цвятко Георгиев /зам.-министър на вътрешните работи/, почти целия политически кабинет на външния министър, Евгени Чачев – съветник в политическия кабинет в МРРБ.  Крещящ конфликт на интереси имало при назначенията в енергийното ведомство, където зам.- министър Николай Николов бил лично ходатайство на Кънев, а съпругата му е сътрудник на лидера на ДСБ в адвокатската му кантора и е изготвила договора за правна помощ с “Терем”.

Сред личните протежета на Кънев Ненков посочи и здравния министър Петър Москов. Питаме Радан Кънев няма ли най-накрая да поиска оставката и на неговия министър Николай Ненчев. В неделя той се обърна към Националното събрание на ДСБ с “аз съм вашият министър на отбраната”. В същото време ГЕРБ смятат, че прокуратурата трябва да провери всички обществени поръчки в МО.  Време е тази политическа шизофрения да бъде прекратена и излекувана, категорична е Цвета Караянчева, но уточни, че те всъщност не оспорват експертните качества на назначените хора. Тя обясни още, че след като изслушат премиера, депутатите на ГЕРБ ще решат дали да искат оставките на Петър Москов и Николай Ненчев.

Москов готов да подаде оставка

Ако ми бъде поискана оставката, ще я дам, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Петър Москов. На въпрос защо не е присъствал на националното събрание на ДСБ в неделя, Москов отговори, че не е бил поканен. За мен е важно, когато партия взима решение, то да не бъде вследствие на висок емоционален момент, а на достатъчно дълъг размисъл, допълни той. Аз съм основател на ДСБ и няма причина някой да ми обяснява дали съм част или не от ДСБ, каза още министър Москов.

Зеленогорски: Даваме положителна оценка на всичките си министри

Нямайте никакво съмнение, че даваме положителна оценка на всичките си министри и стоим зад тях. Това каза съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски в коментар на позицията на ГЕРБ срещу кадри на ДСБ във властта. “Няма персонални министри на един или на друг. Те са министрите на блока”, подчерта Зеленогорски. По думите му министрите Петър Москов и Николай Ненчев се справят изключително добре и РБ ги подкрепя. По отношение на искането на ГЕРБ РБ да излъчи един лидер, с който да се преговаря по отделните законодателни инициативи Зеленогорски посочи, че въпросът ще бъде обсъден на Изпълнителния съвет на РБ. Парламентарната група на блока има двама съпредседатели – единият е в мнозинството, другият е в опозиция, посочи депутатът.

Симеонов: Президентските избори…

Координирана акция, която има за цел да окаже натиск върху групата на Радан Кънев – така коментира изявлението на ГЕРБ председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов. “Според мен акцията е планирана на няколко етапа”, добави той. По думите му е възможно всичко това да се върти около президентските избори. Ясно е, че премиерът Бойко Борисов иска отстраняването на групата на Радан Кънев, смята Симеонов. Той заяви също, че в Народното събрание всеки трябва да определи себе си дали е опозиция или подкрепящ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране