14.05.2023 | 12:16
ГЕРБ прави експертно правителство за 1 година (видео)

Експертно правителство за срок от една година – това ще предложи Мария Габриел утре на другите партии в НС. Това заяви тя на партиен брифинг в централата на ГЕРБ-СДС.

Тя разказа, че пред последните дни си е задавала два въпроса – има ли нужда страната от редовно правителство и успяла ли е да намери общи приоритети с останалите партии в НС. И на двата въпроса си отговорила с „да“, а сега оставало само да се намери формулата за управление.

„Смятам утре сутринта да предложа разговорите да продължат с цел съставяне на експертно за една година на основа на приоритети правителство“, каза Габриел. То щяло да изключва думата „коалиция“ и можело да е само и единствено експертно.

Утре е първата среща на ГЕРБ – с БСП. „С нея имаме най-големи различия, но на мен ми се иска да вярвам, че всички заедно ще работим за бъдещето на България“, каза еврокомисарката. Тя ще отправи покана и към ПП-ДБ разговорите да продължат. Обясни и че не тя бърза да се състави правителство, а конституцията.

„Смятам, че много ясно в приоритетите, които изброих – еврозоната, Шенген, по всички тези приоритети имаме различия с „Възраждане“, каза Габриел. Иначе изпитвала голямо уважение към тях и избирателите им.

Бойко Борисов обяви, че разговорите с ДПС, БСП и ИТН ще са пред камерите. Лидерът на ГЕРБ обвини ПП-ДБ, че шикалкавят. Според него посоченият от тях нов срок – вторник, за да кажат дали биха подкрепили кабинет с първия мандат, е късен.

„Така че г-жа Нинова, г-н Карадйъ, г-н Слави Трифонов утре да ни отговорят кой вариант да предприеме г-жа Габриел. Точка. Просто, ясно и разбрано. Няма коалиции! Няма да им дадеме да ни привързват с БСП, ДПС и Слави Трифонов, защото с две от тези партии Кирил Петков е бил коалиционен партньор – и с БСП, и с ИТН. Така че и тук аршинът е двоен. И тук ще търсим отговорността на всички. С 69 депутати на нас не дават възможността да направим сами правителство. А, за да кажеш „на малцинство“ с 60 депутата, без други да заявят, че за една година няма да мърдат – ще подкрепят тези политики, е самоубийство, сами го разбирате. Или както при ПП и ДБ – самонадеяност, която ще ги доведе до нищо“, добави Борисов.

След въпрос дали това означава, че окончателно се отказат от преговори с „Продължаваме промяната – Демократична България“, лидерът на ГЕРБ каза: „Ние получихме от тях, госпожо, подкрепата за политики. Това публично го казаха и продължават да го казват. Повече, дори това да се произнесат чак във вторник, след като в понеделник се дава мандатът, ние го приемаме като дори обидно отношение, неважно за тях.“

С това Бойко Борисов даде да се разбере, че ГЕРБ смята да управлява с БСП, ДПС и ИТН, а ПП-ДБ вече са извадени от играта.

2 коментара

  1. Анонимен каза:

    Тия са решили може би да я затрият тая територия наричаща се България може и за това 1 година.Политиците по другите страни мислят с 50 години напред а нашите и не мислят и за година напред ,така е като си нямаме политици а на върха е изплувала утайката на обществото и са мижитурки и ибрикчии и всеки се г@зи и гледа как по добре да обслужва Господарите си от вън за да го похвалят и да го по главата а може ели да им го отз@д не е смешно а е плачевно за майка България с такива помяри най отгоре.

  2. Просто Киро каза:

    Мадам Лъжа ще клекне пред банкянския селски….“левент“. Жената е петимна за власт.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране