24.06.2024 | 11:04
ГЕРБ предлага правителство на малцинството (видео)
"Избирателите на ГЕРБ не искат ГЕРБ да носи отговорността и пасивите, а друг да ни представлява" - заяви той при Румен Радев

ГЕРБ е готов да направи и правителство на малцинството. Това заяви лидерът на партията Бойко Борисов на старта на консултациите на “Дондуков” 2 за съставяне на правителство.

Лично Борисов обаче нямало да бъде кандиидат за министър-председател. “Носим си отговорността, ще предложим правителство и най-вероятно и то ще бъде на малцинството. Ще предложим премиер от ГЕРБ”, посочи той.

Борисов не каза на чия подкрепа ще разчита в парламента. Той се обърна пак към “Продължаваме промяната-Демократична България” и каза, че се надява оттам да му “върнат жеста”. “Какво излиза сега? На практика няма как да се състави правителство.  Избирателите на ГЕРБ не искат ГЕРБ да побеждава, а да получат Николай Денков, ГЕРБ да побеждава, а да получат експерти, ГЕРБ да носи отговорност, пасивите, а друг да ни представлява.”

Това заяви Борисов пред Румен Радев малко по-рано. Изявлението му дойде в отговор на въпроса на държавния глава за това какви според Борисов са шансовете първият мандатоносител да състави правителство, как вървят преговорите и как в ГЕРБ тълкуват ниската избирателна активност.

Действително ниската избирателна активност притеснява всички, но след 11 вота това усещане за пренасищане, за състезание между партиите, вече стига своя връх. Водим с 11 %, но и тази избирателна система взема от по-големите и дава на по-малките, коментира Борисов, чиято стара теза гласи, че най-големият трябва да получи и “бонус” депутати, за да се състави по-лесно правителство, както става в Гърция.

Лидерът на ГЕРБ каза и следното: “Всички партии се държат като да сме в кампания. Всички се държат сякаш предстоят избори, а не да се състави правителство. Предпоследните, последните поставят условия и предварително чертаят линии как да се движат мандатите.”

Тук той визира основно “Има такъв народ”, от където отказаха подкрепа за мандатите на ГЕРБ и ДПС, поискаха от президента третия и обявиха, че ще правят експертен кабинет. Сходна бе и заявката на “Възраждане”.

“Аз не виждам какво може да се случи извън първия мандат. Нито е логично, нито е правилно, нито можем да обясним на нашите избиратели подкрепа за втори и трети”, допълни лидерът на ГЕРБ. “Съжалявам, това е реалността. Как можеше да е? Да се направи компромис от всички и да се управлява 4 години. Само чувам заклинания, само чувам кой колко е велик”, заяви още той.

“Ще положим още усилия, но от ИТН вече казаха, че с първия и втория мандат не може. Това предопределя отиването ни на избори”, предупреди Борисов.

 

1 коментар

  1. Адам каза:

    И Баце падна на уя на Президента!
    Шиши пък трябва да разбере, че за всяка свиня идва Коледа…

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране