01.05.2023 | 10:24
ГЕРБ с три варианта за кабинет
Правителство на малцинството, което дава оставка при първо бламиране в парламента, мига в червено светофарът на Борисов

ГЕРБ държи на своите 3 варианта за правителство, а в “Продължаваме промяната”, въпреки пресните джентълменски отношения с първия, виждат само свой кабинет без хора на Бойко Борисов.

Това е в едно изречение ситуацията преди вторник, когато политическите сили очакват президентът да връчи на ГЕРБ мандат за съставяне на правителство. Никой откъм “Дондуков” 2 не потвърждава, че това ще стане точно на 2 май.  Хората на Кирил Петков обаче тестват търпението на ГЕРБ и отложиха изпълнението на молбата им да чуят имената на техните министри, преди председателката на групата Десислава Атанасова и номинираният за премиер да отидат при Радев за папката, пише „24 часа“.

Въпреки това в ГЕРБ обсъждат три възможни формули. Първата е за споделено правителство, в което министрите да бъдат поделени на паритетен принцип 50:50 с ПП-ДБ

Независимо дали са политически лица, или експерти. За подобен сценарий в неделя заговори и шефът на парламента Росен Желязков, според когото Асен Василев трябва да е финансов министър.

Втората формула е кабинет с мандата на ПП-ДБ, но с ясни предварително министри и с участие на лица, които партията на Борисов даде.

Третото е правителство на малцинството с ясна програма и живот от 6 до 12 месеца. Неофициално обаче архитектите на подобен кабинет предупреждават, че премиерът му ще подаде оставка още при първия закон, който ПП-ДБ бламират в парламента. Подобен ход може да бъде предприет още в първата седмица на живот на правителство на малцинството на ГЕРБ.

Очевидно вторият на последните избори очаква победителят да се откаже да съставя правителство. Според неофициални източници от “Промяната” идеята е евентуален техен кабинет да получи мнозинство в парламента, но без артикулирана политическа подкрепа от ГЕРБ, ДПС, БСП или другите сили. Не било ясно обаче как това може да се случи в реалния живот.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране