22.02.2023 | 16:01
ГЕРБ се отрече от „хартиеното мнозинство“ в ЦИК
Хората на Борисов се уплашиха и подканиха комисарите да променят решението си за изборния протокол

Бързо разразилият се шумен скандал около решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) да не отчита поотделно гласовете от двата вида хартиени бюлетини стресна ГЕРБ. От партията на Бойко Борисов днес сигнализираха на комисията да измени решението си.

Герберите влязоха в т.нар. „хартиена коалиция“, заедно с БСП и ДПС, която въведе в изборния закон паралелната употреба на различни видове бюлетини. Именно представителите на тази коалиция в ЦИК, подкрепени от ИТН, одобриха образеца на протокол за изборните резултати, в който въпросните бюлетини ще се вписват заедно, което отслабва възможността да се проверява коректността на вота. Това доведе до оставката на говорителя на ЦИК Цветозар Томов, а поне две формации – ПП-ДБ и „Левицата“, атакуват решението на комисията пред съда.

Хората на Борисов очевидно са решили, че не им трябва да бъдат въвличани в скандала. Днес Росен Желязков, който беше зам.-председател на миналия парламент, избран от ГЕРБ-СДС, даде извънреден брифинг по въпроса. Той обяви, че формацията му уважава ЦИК като независим държавен орган, но не била съгласна с решението на комисията за съдържанието на протокола. „Ние не приемаме упреците, които се отправят, че ГЕРБ-СДС има някакво отношение при взимането на решението, и ще настояваме в рамките на компетенциите, които има ЦИК, да преразгледа това свое решение. Още по-малко считаме, че имаме касателство към този въпрос“, заяви Желязков.

Подкрепи го съпартиецът му Радомир Чолаков. Той е бившият шеф на парламентарната правна комисия, през която преминаха безобразните поправки в Изборния кодекс, с които се въведоха двата вида хартиени бюлетини. „Молим ЦИК да преразгледа това свое решение. Няма никакъв проблем в две колони за нуждите на статистиката, ако щете, да се отбелязват резултатите – отделно хартиените бюлетини, отделно бюлетините за машинно гласуване“, посочи той.

Остава да видим дали ЦИК ще се съобрази с подканата на герберите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране