23.04.2022 | 11:33
Германия може да разруши съюза на западните държави срещу Русия
Берлин няма да може да наложи ембарго върху доставките на руски газ без сериозни последици за собствената си икономика

Позицията на Германия спрямо Русия може да разруши съюза на западните държави, които наложиха санкции срещу Москва на фона на специална операция в Украйна. „Берлин няма да може да наложи ембарго върху доставките на руски газ без сериозни последици за собствената си икономика, както направиха САЩ и Великобритания.

Правителството на канцлера Олаф Шолц бави топката и не може да вземе решение в момента на оттегляне от енергийните договори с Москва. Поради колебанието на германските власти съюзниците, особено Полша, Литва, Латвия и Естония, засилват натиска върху страната. Това води до отслабване на „единния антируски фронт“, пише в своя статия колумнистът на Telegraph Кийт Андрюс.

Позицията на Германия може да се разбере, като разгледаме цифрите, казва Андрюс: 55% от газа за германската икономика идва от Русия. По-високите цени на горивата вече повишиха индекса на производствените цени с 30%. Сметките за ток също са нараснали с 40% спрямо миналата година и се очаква да се повишат допълнително. Германски експерти предупреждават, че пълното ембарго върху руските суровини ще провокира мащабна рецесия в държавата. „Именно по този въпрос линиите на разломи се задълбочават: Германия е подложена на натиск да взема решения, които не само ще навредят, но в крайна сметка ще осакатят нейната икономика“, твърди авторът.

Според него, разпадането на западния съюз не е далеч, тъй като Берлин отказва да постигне консенсус със съюзниците по отношение на това как да взаимодейства с Москва.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране