30.10.2022 | 10:55
Гешев: ДП по делото “КТБ“ може да е всеки. Проверени са всички кредити, свързани с Пеевски
"Ама за какво да ме разследват? Предполагате, че човек като стане главен прокурор става престъпник ли? Стигнаха до дипломата ми от 1994 г., и до акта ми за раждане ще стигнат. За какво да ме разследват", попита главният прокурор

„ДП“ може да означава всичко. Тук въпросът е защо изчезна публичен ресурс от около 7 милиарда и какви са причините за това, а не някакви подробности с цел да се извлече някаква жълтина. Аз не мога да гадая кой е ДП. Ако вие смятате, че ДП е Делян Пеевски, ще Ви отговоря, че по делото са проверени всички кредити, свързани с него и всички свързани фирми с него и те са възстановени.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред бТВ. Той попита журналистът Мария Цънцарова дали ако вземе тя 2 лева и ги върне, той трябва да я проверява.

„Има едно П. – Прокопиев, и на неговия разпит съм присъствал“, заяви главният прокурор. „Този г-н Пеевски Ви е влязъл в главата“, каза Гешев, след като Мария Цънцарова се обърна към него с „г-н Пеевски“.

В интервю за в. „Капитал“ главният прокурор казва, че в делото „КТБ“ инициалите ДП могат да означават „държавно предприятие“. Попитан през кои политици Цветан Василев е упражнявал влияние Гешев не даде конкретен отговор.

За думите му, че „Цветан Василев и още трима души формално са управлявали държавата“, Гешев заяви, че „не се сеща кои са останалите“ трима. Според него управляването е било с „нелегитимни механизми за нерегламентирано влияние върху политици“.

„Разследвано е абсолютно всичко и това ще стане ясно за всеки един журналист, когато влезе и присъства на съдебното заседание, защото делото „КТБ“ е в съдебна фаза. Тук въпросът опира пак до правна реформа“, заяви още Гешев. Той поиска да се говори за „сериозните неща“, а не за неща, които „приличат на клишета“.

Според него „ДП“ може да означава всичко – може да е МЦ, ИГ и т.н. Гешев добави, че е един от десетките наблюдаващи прокурори и посочи, че опасното при илюзиите е, че нямат недостатъци. „Ако се притеснявате да кажете името Делян Пеевски, аз не се. За него ли става въпрос“, попита той и опрели това като неща с „жълт характер“.

Според Гешев твърденията за Пеевски от Държавния апартамент са политически, а нямат наказателен характер и нямат никаква правна стойност. „Когато България изгради законодателство тип „Магнитски“, тогава това ще е законно. Прокуратурата е извършила пълна проверка и няма никаква информация, която подкрепя тезата. Запитали сме американските власти и не сме получи нищо“, категоричен е Гешев.

Войната с институциите

„Не става въпрос за война между институциите, а за война срещу съдебната власт и прокуратурата“, заяви Иван Гешев.

Според него прокуратурата е започнала война с престъпността, с олигарси. „За първи път бяха повдигнати обвинения на членове на действащо правителство“, каза главният прокурор.

За влизането на прокуратурата в президентството и това има ли осъдени две години и половина по-късно, Гешев заяви, че
прокуратурата се ръководи от закона, а съдът постановява определени присъди.

„Няма недосегаеми хора и хора, които не следва спрямо тях да се реализира наказателна отговорност, ако са налице съответните законови основания. Никой няма да бъде покровителстван, никой няма да бъде защитаван, а ще спазваме закона. Това е разделителната линия“, каза той

Относно това как ще коментира твърденията на президента Румен Радев, че мафията използва прокуратурата за политически репресии, Гешев посочи, че няма да участва в политически разговори, които нарушават българската Конституция: „Този въпрос задайте на президента“.

Въпреки това главният прокурор добави, че през последната година има диалог с Радев, а с партиите – не.

Той определи като „негоден инструмент“ Наказателния кодекс от времето на Тодор Живков и попита защо
българските политици не дават годни инструменти: „Защо в България, за да осъдиш някого, трябват 100 единици
доказателства, а в Германия – единица доказателство“.

Ще подаде ли оставка и кой му я иска 

„Исканията за оставката ми са от наследниците, внуците и синовете на номенклатурата и репресивния режим. За мен е енигма как невинните жертви на тоталитарния режим изказват подкрепа за действията на главния прокурор, а наследниците на комунистическата номенклатура, внуците и синовете им искат оставката на главния прокурор“, каза той.

Според него олигарх е човек, който след 90-те години е придобил финансова, а впоследствие – и политическа нерегламентирано.

Попитан дали има висящо наказателно производство срещу Борисов, Арнаудова и Горанов, както каза бившият вътрешен министър, Гешев заяви, че няма как да има срещу конкретни лица наказателно производство. „От една страна Арнаудова е в моя телефон, от друга – прокурор казва, че арестът й е законен. Виждате ли проблем в това?“, отново попита той в отговор на въпрос.

Той попита и какви са причините да подаде оставка.  „Защо? Кажете една причина да подам оставка. Защото се борим срещу олигарси, ли? Не, естествено“, отговори главният прокурор. Той попита и кой иска оставката му, а на отговора „Христо Иванов“, Иван Гешев обясни, че го подкрепят хора, пострадали от комунистическата номенклатура, а наследници на репресивния апарат му я искат.

„Ама, сериозно ли ми задавате този въпрос“ – така главният прокурор отговори на въпроса коя е Мата Хари. По думите му този въпрос е извън неговите правомощия: „Колегите проверяват всички факти и обстоятелства и в най-скоро време разследването ще бъде приключено“.

Гешев допълни, че не е длъжен да е запознат с разследвания, но заяви, че делото за предполагаемо пране на 5 млн. евро, в което се спомена и името на Бойко Борисов, е в Софийска градска прокуратура и че делото е пред приключване. Чака се правна помощ от Кипър.

За газовите служби той посочи, че има дело в Националната следствена служба, но не може да каже кого се разследва. „Нас не ни интересува кой се разследва – дали е Бойко Борисов, Кирил Петков или някой министър“, категоричен е Гешев. Има разследване за изнасяне на класифицирана информация, но не е срещу конкретно лице.

„Аз с политически партии не си говоря, освен в Народното събрание, когато става въпрос за взаимодействие между властите“, допълни той.

И аз не ги харесвам тези партии. Не споделям политическите им възгледи, категоричен е Гешев за партиите, които „не го харесват“. После обаче уточни, че не харесва нито една партия и се чуди за кого да гласува, когато има избори.

Правна реформа и разследване на главния прокурор от редови прокурори 

Главният прокурор заяви, че правната реформа не е негова, а на българските граждани. „Има проблеми в МВР, в прокуратурата, в съда – не ги отричаме. Призовавам към диалог, а не давам готови рецепти. Все едно да реформираш висшето образование, без да поканиш ректори“, каза още главният прокурор.

„Ама за какво да ме разследват? Предполагате, че човек като стане главен прокурор става престъпник ли? Стигнаха до дипломата ми от 1994 г., и до акта ми за раждане ще стигнат. За какво да ме разследват“, попита той в отговор на въпрос може ли редови прокурор да разследва шефа си.

Гешев посочи още, че няма прокурорски чадър над Георги Семерджиев.

От думите му стана ясно и че няма политически амбиции: „Не се виждам като народен представител“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране