24.05.2023 | 21:36
Гешев е юридически труп
Единствената полза от него ще е, ако стане защитен свидетел, коментира адвокат Михаил Екимджиев

Втори поред понеделник главният прокурор Иван Гешев влиза в новините с драматична пресконференция, на която демонстрира мафиотските методи, с които си служи, колко сраснала се с политическата власт е прокуратурата и как нуждата от реформа в системата е повече от крещяща.

Този понеделник Гешев повтори много от нещата, които каза миналата седмица. Но имаше и „бонуси“ – опитът да внуши, че зад взрива, избухнал край колата му, стоят руски интереси, и пусна запис от разговора му с члена на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет Йордан Стоев, направен и режисиран от самия главен прокурор, ползвал опита си на оперативен работник.

Гешев направи изявлението, след което не позволи журналистически въпроси, час след като Върховната касационна прокуратура обяви, че проверява и Бойко Борисов, и Мария Габриел. По време на т.нар. пресконференция за тези проверки не беше спомената и дума. „Сега“ отново потърси коментар на епизода от прокурорско-мафиотската сага от известния адвокат и наблюдател на явленията в държавното обвинение Михаил Екимджиев.

Екимджиев определи изявата на Гешев като епохална и артистично-психиатрична. И започна с това, с което главният прокурор завърши – перифразиране на думите на Георги Бенковски, че „в сърцето на тирана аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравей“. „Знаете ли какво е продължението на този цитат? „А Русия – нека заповяда!“ Това е достатъчно и бихме могли и да спрем дотук“, каза Екимджиев.

Все пак той определи поведението на Гешев като разширено самоубийство. „Някои индивиди с хипертрофирало его, неуспявайки да обработят адекватно напрежението, повличат надолу не само себе си, но и близки, и познати, колкото се може повече“, каза Екимджиев и допълни, че в специализираната литература подобни симпотими са описвани за някои шизофреници. Адвокатът се надява, че обществото все пак ще отработи адекватно случващото се и с това ще се сложи началото на катарзиса, на съдебната реформа, и дори на прехода.

„Видяхме един пропилян актьорски талант. Той е многостранно надарен артист  и много го бива за сценарист. Видяхме как контролирайки записа със Стоев, той умело напластяваше тезата си, че атентатът е бил зловещ, сериозен, смъртоносен. Тази теза ни беше за пореден път втълпена многократно през оценката на същия онзи митичен израелски експерт. Това може да ни даде представа как творчески Гешев се е отнасял със записите, с които периодично ни заливаше – на Бобокови и на президентски съветници. Виждаме редакторския хъс и творческия нагон, един запис да е в точен контекст, да е ясно кои са героите, кои са враговете и злодеите. Ако не стане лидер на партия, виждам попрището му в артистичния жанр“, посочи Екимджиев.

Той допълни с ирония, че в изявлението на Гешев е имало и нещо в стил Ботев: „Личеше как след родината, прокуратурата и семейството, най-много го е грижа за Сийка (говорителката му Сийка Милева, б.а.), която също трябва да бъде защитена“.

Eкимджиев обясни, че обществото e видяло истинското лице на българската мафия, която е овладяла всички държавни институции. „Гешев не си дава сметка, че публиката ще възприеме не само неговите героични пози, но и всичко, което излиза като бекграунд – всички зависимости от изпълнителната власт. Да, така се действа в мафиотските сюжети. Всички сме чели Марио Пузо“.

Ако живеехме в нормална страна с независима прокуратура и разследващи органи, адвокатът вижда бъдещето на Гешев като защитен свидетел. „Но той очевидно няма намерение да престава да бъде главен прокурор. Въобразява си, че въпреки този скандал, някак си може да оцелее не само физически, но и като главен прокурор“, посочи Екимджиев. „След днешното изявление – каза адвокатът – виждаме няколко политически и юридически трупа – на Бойко Борисов, на Борислав Сарафов, на Иван Гешев, на Ясен Тодоров, на Йордан Стоев. Може би както в „Хамлет“  е време да влезе Фортинбрас и да разчисти труповете“.

Екимджиев посочи, че трябва да се намери процедура нищожествата, „въшките“ (по думите на Гешев) от Прокуроската колегия на Висшия съдебен съвет, незабавно да бъдат отстранени. Дори ако се наложи парламентът, като еманация на суверена, да въведе процедура ад хок. „Тези хора трябва незабавно да бъдат отстранени от все още действащия ВСС, поради очевидния факт, че не притежават нужните морални качества да заемат тези позиции. Така лъсна тяхната морална и професионална несъстоятелност, че една правова държава не може да търпи такива хора със зависимости да бъдат лицата на съдебната система“, аргументира се адвокатът.

На въпрос кои са били разконспирирани в изявлението на Гешев, Екимджиев изреди представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, както и председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков, които Гешев спомена.

Също така от режисирания запис се разбра, че Гешев е в тежък конфликт с бившия главен прокурор Сотир Цацаров, чийто заместник беше. След като подаде оставка като председател на КПКОНПИ Цацаров се върна като редови прокурор във Върховната касационна прокуратура, където му беше направен специален отдел, който да оглави.

Сега обаче голямата Съдебна палата в София се оказва тясна, за да побере и двамата. „Можем само да предполагаме, че Цацаров като виртуоз на интригата има общо, но това е спекулация“, коментира Екимджиев „заговора“ срещу Гешев.

Според Екимджиев посланието на Гешев е – вдигнали сте ми мерника, ще падна от скалата, но ще повлека и вас. Адвокатът не е сигурен, че в момента Гешев ръководи прокуратурата, за да може да разпореди ефективно разследване срещу Борисов и другите замесени. „Иначе би се случило още в петък, какъвто слух вървеше“, посочи Екимджиев.

На въпрос кой тогава ръководи прокуратурата, той отговори, че изглежда в момента цари „безвластие и традиционно страхливите прокурори се ослушват и оглеждат откъде ще задуха вятърът“. „Доволен съм, че се потвърди тезата, че първоначално замисълът е бил Сарафов да поеме ръководството, но той много бързо се изхаби и изкаля“, каза Екимджиев и добави, че в прокуратурата „има доста лейтенанти, свързани с двете лобита – на Пеевски и на Борисов.“

Попитан как си обяснява, че заместничките на Гешев и говорителката Сийка Милева така неотклонно го следват, Екимджиев коментира, че това е така заради негативния подбор, правен от Висшия съдебен съвет. Според него това са „послушни и безхарактерни“ хора, които треперят за службицата си. Това е характерно за деспотични системи, за сатрапи и диктатори“, посочи още Екимджиев и даде пример как и Сталин, и Хитлер, и Живков са били обградени от такива персони.

Проверките, за които прокуратурата съобщи час преди изявлението на Гешев, Екимджиев смята, че са „плашилки, психоатаки, за да се внуши на разколебаните, че Гешев още има контрол и да внимават на коя страна ще застанат. Набързо скалъпено, изкуствено, по-скоро изглеждаше публицистично, отколкото юридически обосновано и сериозно“. По думите му това е било кризисен пиар, а след това и Гешев „имплантира в дневния ни ред своята сценична изява“.

„Той се опитваше едновременно да говори като главен прокурор и лидер на публична институция, но извън клишетата не му се получава, влизаше в уличния престъпен сленг, виждаме нивото и какво всъщност се случва. Най-обидното от всичко е простотията, която струеше от този разговор (записът Гешев-Стоев).

„Гешев се опитва да се изкара от добрите, но тук добри няма. Има банди, които се бият и прецакват една друга, и от време навреме симпатиите ни отиват към тази, която ни развеселява“, смята Екимджиев. „Може би съм деформиран като правозащитник, но за момента сред злодеите Гешев ми е най-симпатичен“, каза още адвокатът. Но подчерта, че не залага Гешев да оцелее. „Колкото по-бързо бъде изваден от сценария по терминален начин, толкова по-добре за нас“, заключи той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране