17.01.2023 | 21:20
Гешев се чуди какво да прави
Главният прокурор провежда срещи за винетки и изнася лекции в училища, докато знаковите дела стоят на “трупчета”

Срещи с хората от с. Пролеша, за да ги защити от административния произвол и продължаващи обиколки по училища, които вече предизвикват гражданско недоволство. Това са част от активностите на главния прокурор Иван Гешев в последно време, които не би трябвало да са свойствени за поста му. В последните месеци Гешев не спира да се среща с различни групи хора и да им обещава помощ. Като например пострадали и близки на жертви на катастрофи, на които обяснява как само законът пречи прокуратурата да осигурява справедливост, пише „Сега“.

В същото време казуси, които прокуратурата отдавна би трябвало да е решила, като „Барселонагейт“, „Осемте джуджета“, пачките и кюлчетата в чекмеджето на лидера на Бойко Борисов, стоят на трупчета и по тях прокуратурата не дава никаква информация.

На хората от Пролеша например вчера Гешев обеща защита срещу административния произвол, свързан с драмата им с винетките. При въвеждането на новата система за електронно таксуване на шофьорите висши управници от ГЕРБ обещаха на жителите на Пролеша и други села в района на Божурище, че отсечката до София ще бъде извадена от обхвата на тол мрежата и няма да се налагат да плащат пътни такси. После се оказа, че хората са били подведени, пътят е част от платената републиканска мрежа, камерите са ги „ловили“, че пътуват без винетки, и в резултат са натрупани милионни глоби.

Те са сезирали Гешев и вчера се видяха с него в Съдебната палата. С него беше и заместничката му Десислава Пиронева, която е шеф на Върховната административна прокуратура (ВАП). ВАП е образувала преписка по сигнала на хората от Пролеша. ВАП също така е сезирала Министерския съвет и Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) във връзка с казуса. „Пред жителите на с. Пролеша главният прокурор Иван Гешев бе категоричен, че „прокуратурата ще направи всичко възможно в рамките на своите законови правомощия да защити хората от административния произвол в случай, че такъв бъде установен“.

Преди няколко месеца служебното правителство опита да ограничи властта на Гешев да се намесва във всички сфери на обществения живот, като поиска тълкуване на Конституцията. Искането обаче беше отклонено от КС.

Гешев продължава и с обиколките си по училищата, срещу които вече се готвят и протести. Днес от 10 ч. гражданското сдружение БОЕЦ организира демонстрация пред входа на столичната гимназия „Хенри Форд“, където в 10.30 ч. се очакваше Гешев.

Българският хелзинкски комитет вече се обяви против практиката на главния прокурор да чете лекции пред ученици, които той превръща в повод да се оплаква от законодателството и да повтаря тезата си, че в държавата работи само прокуратурата, която политиците се опитват да овладеят.

Министерството на образованието вече отговори на „Сега“, че не вижда проблем в практиката на Гешев.

БОЕЦ разказват, че са били сезирани от родители на деца от гимназия „Хенри Форд“. Според БОЕЦ родителите са притеснени и несъгласни Гешев да има досег с децата им и да ги ползва да пиар. Организацията е сезирала и агенцията за закрила на детето. „Сега“ също прати въпроси на агенцията по темата преди месец, но отговори няма и досега.

В 10 ч. пред централния вход на гимназията се събраха активисти на БОЕЦ с транспарант „Гешев, вън“ и шепа родители. „Нашето дете не се интересува от политика. Но се оказва, че политиката се интересува от него и по-специално лицето Гешев, което не е с кристално реноме в нашето общество“, обясни една майка защо е там. „Не знам децата ни доколко са в състояние да се огледат. Но за да живеем в такава обстановка и такова общество, тези органи (прокуратурата, б.а.) не са се свършили адекватно работата“, продължи тя.

Родителите бяха възмутени и че са получили императивно съобщение във вайбър да подпишат декларация със съгласие детето им да бъде снимано по време на срещата. „Възмутени сме, че децата са използвани с пропагандна цел“, посочиха те и обясниха, че са били търсени по телефона да отговорят защо не са подписали и предоставили въпросната декларация.

До малко преди 11 ч. никой от прокуратурата не влезе през централния вход на училището. След като и трите полицейски коли, които бяха спрели в близост, си тръгнаха, от БОЕЦ изтълкуваха това като знак, че Гешев се е отказал да ходи в училището. От пресцентъра на прокуратурата обаче казаха пред „Сега“, че лекцията не е отменена, нито отложена и главният прокурор, както и други магистрати са в гимназията. Утре от асоциацията на прокурорите щяло да дойде и прессъобщение за събитието, както след всяко посещение на прокурори в училищата в последните седмици.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране