06.03.2023 | 19:10
Гешев се интересува от тънкия асфалт по магистралите на Борисов. Ще разследва или ще потули поредната афера на ГЕРБ?
Две години прокуратурата разследва източването на милионите за магистрала "Хемус"

Главният прокурор прояви интерес към информациите за липсващия асфалт от някои новопостроени магистрални участъци и изиска наличната информация от ресорните министри, съобщи държавното обвинение.  Това става след като през последните месеци регионалният министър Иван Шишков заедно с МВР взеха серия от проби за дебелината на асфалта. По думите на арх. Шишков на места липса до една трета от заложения по проект асфалт, а вътрешният министър Иван Демерджиев преди ден обеща „изненади“ сред разследваните за корупция политици.

В съобщението на прокуратурата е посочено, че Иван Гешев е изискал информацията във връзка с твърдения в медиите за извършени нередности при строителството и ремонта на магистрали и участъци от републиканската пътна мрежа, включително Северната скоростна тангента и магистрала „Хемус“.

„Наличната в МВР и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) информация следва да бъде предоставена в най-кратък срок. Тя е от съществена важност и е определяща, за да може прокуратурата да започне проверки, за образуване на досъдебни производства и провеждане на ефективни разследвания“, се казва в писма на Гешев до Шишков и вътрешния министър Иван Демерджиев.

Повече от две години българската прокуратура води разследване за изпиране на част от парите, отпуснати от правителството на Бойко Борисов за строителството на магистрала „Хемус“ . Обвиняемите по делото вече са деветима, а първият разследван бе футболният съдия Борислав Колев, нарочен, че е изнесъл 50 млн. лева от парите за магистралата с чували.

Българската прокуратура може да изиска материалите за строителството на Северната скоростна тангента, но после трябва да ги предаде на Европейската прокуратура, която разследва престъпленията с пари от ЕС.

В края на 2018 година тогавашният депутат от БСП Елена Йончева организира петиция до Европейската комисия и ОЛАФ с искане за проверка на качеството на българските магистрали в лицензирана европейска лаборатория. Към онзи момент Европейската прокуратура все още не съществуваше.

Преди 5 години Йончева призоваваше външната проверка да обхване участъците от автомагистралите „Тракия“, „Хемус“, „Струма“ и „Марица“, изградени през последните 5 години със средства на ЕС. Още тогава Йончева обяви, че е поискала от Агенция „Пътна инфраструктура“ да се направи независима проверка на асфалта по магистралите, но не е получила отговор. Поводът за акцията на Йончева бе катастрофата край Своге, която доведе до смъртта на 20 души. Прокуратурата образува дело срещу шофьора на автобуса и служители на пътната фирма „Трейс“, която е извършила ремонта на пътя. Вече четвърта година прокуратурата не може да внесе в съда годен за разглеждане обвинителен акт.

2 коментара

  1. ПЕТКО ПРОЙНОВ каза:

    ‘Гешев се интересува от тънкия асфалт по магистралите на Борисов. Ще разследва или ще потули поредната афера на ГЕРБ?’Ще разследва,ама друг път-нали е гушнал най-малко 1см от асфалта.

  2. ПЕТКО ПРОЙНОВ каза:

    ‘Гешев се интересува от тънкия асфалт по магистралите на Борисов. Ще разследва или ще потули поредната афера на ГЕРБ?’Ще разследва,ама друг път-нали е гушнал най-малко 1см от асфалта.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране