13.04.2023 | 11:26
Гешев се оплака в Брюксел от Сърбия заради проваления арест на босовете на Nexo
Главният прокурор е изпратил писма до Урсула фон дер Лайен и Роберта Мецола
Главният прокурор Иван Гешев се оплака на няколко институции в Брюксел за проваления арест на двамата основатели на Nexo – Антони Тренчев и Коста Кънчев.

Обвинител №1 е изпратил писма до Генералния секретариат на Съвета на Европа, Европейския комитет по проблемите на престъпността, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, става ясно от прессъобщение на прокуратурата.

Скандалът получи нов тласък миналата седмица, когато прокуратурата съобщи, че е получила информация от националното бюро на “Интерпол” в Белград, че Тренчев и Кънчев са пристигнали в Белград с полет от Дубай, като според поредната порция разпространени от обвинението чатове става ясно, че двамата готвят среща с бившият банкер Цветан Василев. Същия ден на основание на Европейската конвенция за екстрадиция са изпратени спешно чрез Интерпол и до сръбските власти преводи на сръбски език на молбите за обявяване за международно издирване и временно задържане на обвиняемите, пишат от прокуратурата.

В писмото на главния прокурор Иван Гешев се посочва, че Сърбия не е изпълнила задължението от Европейската конвенция за екстрадиция и не е предприела незабавни действия за временно задържане на издирваните лица и незабавното уведомяване на България за резултата от изпратените молби до сръбските власти по отношение двамата.

„Случаят е безпрецедентен, досега такъв казус с неизпълнение на международен договор в областта на наказателното право не е установен в нашата практика“, пише в писмото на прокуратурата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране