19.02.2023 | 10:56
Иван Гешев се възмути от Бойко Борисов в интервю за ПИК
Главният прокурор е бесен, че Бойко Борисов иска да ограничи правомощията му

Главният прокурор Иван Гешев се възмути от изявления на бившия премиер Бойко Борисов. В „емоционално“ интервю за агенция ПИК шефът на държавното обвинение коментира, че е изненадан от заявката на лидера на ГЕРБ партията да одобри проект за съдебна реформа, предлаган от служебното правителство. В петък Борисов коментира, че щели да гласуват за текстовете, дори ако са противоконституционни. Ден по-късно Гешев констатира, че „не е новина български политици да не ги интересуват правилата, законите и Конституцията„.

Изненадва ме, естествено, защото мислех, че поне още сме парламентарна република. И решенията не се взимат като в Пхенян или Москва. Приницпът на върховенството на закона е вододел, който разделя демократичните от тоталитарните държави„, заяви шефът на държавното обвинение.

Според предлаганите от правосъдния министър Крум Зарков текстове разследването на главния прокурор трябва да бъде възложено на специално избран съдия. Освен това той настоява и да се промени начинът на избиране и сваляне от поста като се намалят нужните гласове във Висшия съдебен съвет.

Гешев твърди, че всяка за реформа на правомощията му трябва да се пита първо Конституционният съд.

Предложенията на Зарков не бяха приети от предишния парламент, макар че механизмът за разследване на главния прокурор е условие за получаване на средства по Плана за възстановяване. Освен това България от години е критикувана на международно ниво за този проблем. Въпреки декларациите на Борисов през 12-те си години управление ГЕРБ не направи нищо по въпроса. Сега обаче бившият премиер обеща, че ще гласуват тези текстове.

Наред с коментарите за изненадата си от поведението на експремиера Гешев говори и за „овладяване на съдебната власт, което явно се цели днес„. Той заявява, че подобни действия винаги са водили до тежки репресии.

От това, че конституцията няма значение до това до разстрелите на тези, които не харесваш, историята е показала, че разстоянието не е голямо„, обобщава той.

Гешев, като гражданин, призовава всички да гласуват. Той допълва, че „тези, които помним думите „Родина“ и „Отечество“, трябва да се изправим в защита на демокрацията и демократичните ценности„.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране