21.05.2021 | 17:01
Гешев живее в „Бояна“ срещу 100 лв. на ден
Не става ясно кой праща наема - прокуратурата или Гешев
От 29 юни 2020 година главният прокурор Иван Гешев живее под наем в държавната резиденция „Бояна” срещу „скромния наем“ от 100 лв. на ден. Това съобщи „Свободна Европа“, цитирайки информация от правителствената пресслужба.

Попитан дали след избирането си на поста се е нанесъл в правителствената резиденция, миналият август Гешев каза само, че живее в държавен имот и „от този храст няма да излезе заек“. Ето, че обаче заекът излезе.

Докато Бойко Борисов бе премиер, Министерският съвет, който стопанисва резиденцията, не отговори за местоживеенето на Гешев. След като обаче служебното правителство встъпи в длъжност, отговорете не закъсняха. Те гласят, че от 29 юни миналата година Иван Гешев живее в държавен имот. Адресът не е предоставен с мотива, че данните за местонахождението на дадено физическо лице са лични.

Отговорът на въпроса кой е определил наема на Гешев обаче показва, че той живее в резиденцията. „Наемът е определен от главния секретар на Министерския съвет, по предложение на управителя на комплекс „Бояна“, пише в отговорите до „Свободна Европа“.

Според два независими източника Гешев се нанесъл в Дом 5 от правителствения комплекс в Бояна. Вилата е една от осемте сгради, намиращи се на територията на построената през 1974 г. резиденция „Бояна“. Тя е създадена като представителен комплекс на комунистическото ръководство на страната. Състои се от две по-големи сгради – Дом 1 и Дом 2. В първата днес е Националният исторически музей, а втората е комплекс от конферентни зали и жилищни части, който обслужва правителството. Има още 6 по-малки сгради. Сред тях са вилите на президента, премиера и обитаваната в последната една година вила на главния прокурор.

Площта на къщите е различна, но всички те са по няколкостотин квадратни метра. В тях има спални, кабинети, салони за гости и дневни помещения. Към имота има и градина и гаражи.

За да ползва тази площ в един от най-скъпите райони за живеене на София, главният прокурор плаща наем по 100 лева на ден. От правителствената информационна служба уточняват, че според условията на ползването за месец се заплащат общо ползваните нощувки, но не по-малко от цената на 22 нощувки. Ако главният прокурор ползва къщата плътно за 31 дни, той би похарчил за наем 3100 лева. Всъщност не се уточнява кой точно плаща наема – прокуратурата или Гешев.

Когато миналата година Гешев потвърди, че живее в държавен имот, той уточни, че плаща наем на пазарни цени. Къщи с подобни параметри района на Бояна обаче се отдават срещу наем между 4000 и 6000 лева на месец.

Непосредствено преди главният прокурор да се нанесе, във въпросната вила бил направен ремонт за 333 860 лева. Последното и най-крупно реновиране е за 297 653 лева и е цялостен ремонт на „помещения и инсталация“ в Дом 5.

Според отговорите от МС държавният имот бил предложен на Гешев „във връзка с писмо от Прокуратура на Република България“. В писмото на прокуратурата се цитира „резултат от проведено охранително обследване от МВР, Бюрото по защита към главния прокурор и НСО“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране