27.04.2021 | 18:05
Гласуваме 100 % с машини
Още 1500 устройства могат да бъдат доставени през юли, стана ясно при гласуването на промените в Изборния кодекс

На избори ще гласуваме 100% машинно, решиха депутатите от правната комисия с приемането на второ четене на промените в Изборния кодекс. Машинен вот ще има в 9398 секции в страната.

В секции с по-малко от 300 избиратели, по изключение ще има хартиени бюлетини, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме. На хартия ще може да гласуваме и при непреодолими външни обстоятелства. Затова във всяка секция ще има отпечатани и хартиени бюлетини до 50% от броя на избирателите там.

При вота в чужбина машини ще има за секциите с над 300 подадени заявления за гласуване. Става въпрос за 245 секции.

73% от хората са избрали да гласуват с хартиена бюлетина, трябва да се вземе предвид и тяхното желание, възпротиви се Николина Ангелкова от ГЕРБ, която настоя да има преброяване на отрязъците от машината.

Освен вече наличните, още 1500 машини могат да бъдат доставени през юли, а през октомври – колкото е необходимо, за да стигнат, обясни шефът на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров. Той обясни, че плащането на доставените устройства е предвидено за края на май – началото на юни. И допълни, че се справят добре във Филипините, където машинното гласуване е на 7100 острова, както и в Ливан, където има голяма емигрантска общност.

Депутатите зададоха въпроси защо имало проблем с машинното гласуване във Велико Търново, но нито един от представителите на „Сиела Норма“ и „Информационно обслужване“ не можа да отговори.

Приема се машинно гласуване, без да има възможност за такова, след като стана ясно, че няма възможност да бъдат осигурени устройства за всички секции, коментира Радомир Чолаков от ГЕРБ. Той нарече случващото се политически фарс и обясни, че затова от ГЕРБ не гласуват. Не е възможно в закона да бъдат записани неща, които не могат да бъдат изпълнени и се залагат големи мини пред избирателния процес, предвеща Чолаков.

Всички заклинания на новата парламентарна шефка за нов морал в законодателството и, че няма да се приемат закони за една нощ, не бяха изпълнени, критикува Чолаков. Те налагат своята визия за силова модернизация на България чрез избирателния закон и само мога да гадая за какви възможности за манипулации на изборите, допълни той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране