13.02.2023 | 19:46
Горанов се обади: Американците лъжат!
В САЩ са подведени. Оставам член на ГЕРБ, дано това не е проблем за партията, заяви още санкционираният по "Магнитски" бивш финансов министър

Уважавам американския начин на живот и винаги съм работил за нашите добри отношения и стратегическо партньорство, но американското правителство твърди неточни факти. Това обяви днес санкционираният по закона „Магнитски“ бивш финансов министър на ГЕРБ Владислав Горанов.

Горанов, който бе финансов министър в две правителства на Бойко Борисов, обясни, че не приема мотивите за наложените санкции спрямо него и по-точно, че е участвал в корупционна схема, в резултат на която „български длъжностни лица са получили десетки милиони евро в замяна на благоприятно законодателство, облагодетелствало кръгове в хазартния бизнес“.

„Защо да подкупвам мои служители, като мога да им наредя? То не работи така. Не съм чул дотук във всички разследвания някой да е казал, че министър Горанов го е карал да прави нещо“, коментира още Владислав Горанов.

Той отрече който и да е от ГЕРБ да е имал пръст в подобни законодателни промени. И за пореден път се оправда, че Държавната комисия по хазарта, която е проспала грешното начисляване на данъка за хазартните игри на Васил Божков, всъщност е междуведомствен орган с представители от няколко министерства и агенции и не е единствено под шапката на финансовото министерство.

„Не се гордея с този период, в който тази комисия грешно е прилагала закона, но аз бях този, който констатира този проблем и предложих закриването на комисията и поемането на регулацията на този бизнес от НАП“, посочи Горанов.

Истината е, че за спестените близо 600 млн. лв. данъци от фирмите на Божков се разбра не от финансовия министър тогава, а от съдружника му Цветомир Найденов. И ако между двамата хазартни бизнесмени не беше настъпил раздор, кой знае кога щеше да излезе наяве по-тънката тарифа, по която е бил облаган бизнесът на Божков.

По повод думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който побърза да се разграничи от него, Горанов каза, че остава член на ГЕРБ, където имал много приятели. „Аз не съм в ръководството на ГЕРБ, но оставам член на партията и дано това не е проблем за партията“, каза Горанов.

По думите му българи „недоброжелатели“ са подвели американското правителство. „Разпознавам влиянието на българи в този процес, които са се възползвали от доверието, което имат нашите партньори към тях. Не мога да приема описаните мотиви за прилагането на подобна административна санкция. Лесно доказуемо е, че те са фактологически неверни“, заяви Владислав Горанов.

Накрая той обяви, че се надява да има възможност да представи пред американското финансово министерство всички факти, които го оневиняват.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране