02.07.2024 | 23:45
Трусове по върховете на държавата: Готвят арест на Доган?
Почетният председател е разследван за задълженията на ТЕЦ-"Варна"

Тежки дни настъпват за обитателя на Боянските сараи в столицата Ахмед Доган, твърди „Филтър“, като цитира два независими един от друг източника от службите. Според тях в момента текат няколко разследвания, след като в края на декември миналата година Ахмед Доган прехвърли активи на задлъжнелия към „Булгаргаз“ ТЕЦ „Варна“ на ново дружество, чийто мажоритарен собственик отново е почетният председател на ДПС. В най-лошия вариант за Доган можело да се стигне дори до ареста му, смятат нашите информатори, които допълват, че става дума за парични потоци в особено големи мащаби.

На 19 октомври миналата година Варненският окръжен съд разпореди да се издаде изпълнителен лист в полза на „Булгаргаз“, за да си прибере от Догановия ТЕЦ „Варна“ задължения в размер на 35,5 милиона лева, които с лихвите и разноските по делото надхвърлят 40 милиона. Първи тогава новината съобщи разследващият сайт „Бърд“.

През януари 2023 година, само няколко дена след изтичането на договора между ТЕЦ „Варна“ и „Булгаргаз“, в ДАНС е подаден сигнал с искане за разследване на възможно престъпно деяние срещу енергийната и национална сигурност на България. Последното е особено смущаващо, тъй като дълги години ТЕЦ „Варна“ е сред обектите, които държавата използва за функции като „студен резерв“ и производство на електроенергия за балансиране на енергийната система. След сигнала до ДАНС се разбира, че през 2022 година Догановият ТЕЦ не е плащал на „Булгаргаз“ и така е натрупал огромния си дълг.

Интересен детайл по време на делото е, че докато министър на енергетиката е Росен Христов, държавното дружество „Булгаргаз“ ЕАД не се е явило на едно от заседанията и така е пропуснало да спечели делото с неприсъствено решение, което влиза в сила веднага и не подлежи на обжалване.

Втората линия, по която службите работят, са връзките на почетния председател на ДПС Ахмед Доган с арестувания общински съветник във Варна Сали Табаков, който минава за изключително близък негов човек. Табаков, когото местните активисти на Движението наричат Сали паша, бе арестуван в края на юни с обвинения за организиране и участие на корупционна схема в Министерството на образованието (МОН). Обвинения са повдигнати и на Захир Османов – тъст на Табаков. Османов обаче е оставен под домашен арест заради напредналата си възраст. Третият обвиняем по това дело е главният секретар на просветното министерство Албена Михайлова. Според прокуратурата и Комисията за противодействие на корупцията длъжностно лице от МОН съзнателно е сключило неизгодна сделка по поръчка за купуване на нови автомобили. При обиска в дома на Османов са открити 547 хиляди евро и 50 хил. лева, а в дома на Сали Табаков – 510 хил. евро, 320 хил. лева и 272 златни монети, оценени на 1,1 милиона лева.

Сали Табаков е брат на бившия депутат от ДПС и някогашен кмет на Дулово Митхат Табаков. През 2014 година той влезе в затвора заради 5-годишна присъда, дадена му за престъпления с обществени поръчки. Разследващите още работят по схема, свързваща Сали паша и бившия митничар Даниел Славов, по-известен в ъндърграунда като Дидо Дънката. Двамата имали схема за заграбване на апетитни парцели във Варна. Дали всичко е ставало с благословията на Ахмед Доган, предстои да установят разследващите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране