17.07.2024 | 12:43
Готвят преврат на Васил Терзиев
ГЕРБ са готови на всичко, за да предизвикат частични предсрочни избори в София и да си върнат кметския пост

Войната за София се ожесточава. ГЕРБ са готови на всичко, за да предизвикат частични предсрочни избори в града и да си върнат кметския пост, от който тръгва политическата кариера на Бойко Борисов. Това заяви пред „Галерия“ източник, запознат с интригите на „Московска“ 33.

Битката ще се води къща за къща, улица за улица. Такава война не се печели с един бой. В случая градоначалникът Васил Терзиев е само косвена жертва, защото който и друг да беше на негово място, щом не е от ГЕРБ, щеше да последва същият сценарий. Единственият начин да изгонят Терзиев е да му заведат наказателно дело или да му изфабрикуват някоя клауза, която по закон е несъвместима с кметския пост. Например, градоначалниците в  България нямат право да участват във фирми. Ако се окаже, че идващият от бизнеса Терзиев е забравил да заличи името си от някоя малка компанийка от портфолиото си, като нищо може да касира избора му.

„На ГЕРБ им трябва техен човек за кмет в София. Това е най-богатият български град и залогът е за милиарди. Само бюджетът за 2024 г. е 2,63 млрд. лева. Освен това политически знаково е да държиш столицата“, категоричен е източник на „Галерия“.

Частичните избори в София (само за кмет, но не и за общински съвет -бел.авт.) напълно устройват Борисов. ГЕРБ и сега контролират СОС, тъй като ПП-ДБ нямат мнозинство в местния парламент и чрез различни плаващи мнозинства вече играят „контра“ на Васил Терзиев. Показателен пример в това отношение е смяната на шефовете на няколко ключови общински фирми преди десетина дни.

С гласовете на ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“, ВМРО и на изключените съветници от „Възраждане“ бяха отстранени директорските бордове на шест важни за София общински дружества като „Метрополитен София“, „Топлофикация-София“, Центъра за градска мобилност“ и др. Това са стратегически компании и недоброто им функциониране може да предизвика социално недоволство. Столичната Топлофикация и метрото дори са пряко свързани с националната сигурност.

Въпреки протестите на Терзиев, тези стратегически фирми бяха овладени от политическите му опоненти. „Кметът в сянка“ Борис Бонев нарече ротацията в столичната икономика „терористичен акт“ срещу общината, а новите шефове „анонимници“.

Последва смяната на двама районни кметове от ПП-ДБ – Георги Кузмов от „Оборище“ и този на „Илинден“ Емил Бранчевски. Те бяха шитнати от ОИК заради участия във фирми. Бранчевски обаче твърди, че уж регистрираната от него фирма във Великобритания е фалшива и това е станало без негово знание. Там това е възможно, защото режимът е твърде либерален.

Подобен сценарий се готви и за Васил Терзиев и той вече има хабер. „Очаквам и мен да ме проверят. Може въпросът с оставката на Васил Терзиев да го решат по друг начин и да ходим на избори за кмет на София наесен“.

Администрацията е подложена на ежедневен натиск

„Наблюдаваме систематична и целенасочена атака срещу кметове, които не са част от статуквото. Единственото обяснение за тези действия е страхът на определени политически кръгове от качествена промяна и желанието им да запазят статуквото на всяка цена.“ Това заяви специално за „Галерия“ кметът на Столична община Васил Терзиев.

„Администрацията и конкретни хора са подложени на ежедневен натиск. Тези действия очевидно са организирани от хора, които се опитват да запазят порочния модел на управление, в който парите на софиянци не отиват по предназначение, а нещата се правят на тъмно. Виждаме как кметовете на райони като „Илинден“ и „Оборище“ са свалени от длъжност по съмнителни причини, свързани с несъществуващи фирми или процедурни формалност Това са явни провокации, насочени към дискредитиране“, добави Терзиев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране