06.06.2015 | 15:40
Гранатомет уби американец, четирима са ранени
Най-тежко пострадалият също е чуждата делегация

Взрив  уби един и рани тежко четирима в сопотското с. Анево. Сигналът за инцидента е получен около 11,30 ч. По информация, потвърдена от министъра на икономиката Божидар Лукарски, загиналият е американец.

Засега сигурно е, че убитият, както и двама от ранените са чужди граждани, а другите двама пострадали – българи.  От Университетска болница в Пловдив уточняват, че американският гражданин е с опасност за живота, с откъсната дясна длан, с множество разкъсвания и фрактури. Към болницата пътува още един пострадал гражданин на САЩ.

Другите двама пострадали са приети в болницата в Карлово с разкъсно-контузни рани, които са обработени и вече са транспортирани в Пловдив.

На това място се тестват произведените във ВМЗ боеприпаси. „При планови експериментални стрелби на 6 юни 2015 г. на полигон във ВМЗ-Сопот е възникнал инцидент, при който е загинал един и са ранени четири лица. Едно от ранените лица е с опасност за живота. Инцидентът е възникнал при стрелба с гранатомет. Разследването се поема от ОП- Пловдив“, съобщиха от прокуратурата.

На мястото на инцидента се намират окръжният прокурор на Пловдив и екип от следователи от Следствения отдел на ОП – Пловдив. По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров на място е изпратен и дежурният мобилен екип от НСлС.

Единственото общо между инцидента в Анево и ВМЗ-Сопот е полигонът, който се е ползвал, каза пред агенция „Фокус” министърът на икономиката Божидар Лукарски. „Полигонът се ползва от частна фирма по договор, който е сключен наскоро с всички необходими заверки – от фирма Outguns. Боеприпасът, който се е взривил и е причинил инцидента, е бил некачествен и е собственост на фирмата. Той е произведен през 1984 г. от ВМЗ-Сопот и преди 4-5 години е продаден на фирмата”, обясни Лукарски.

Той подчерта, че причината за инцидента е свързана изцяло с частни фирми. „Инструкторът, който е бил там и е леко ранен, по договор е човек от частна фирма Arcos. Единственото общо, което има ВМЗ-Сопот с този случай, е полигонът, на който се провеждат ученията”, отбеляза министърът на икономиката.

Пристигнали са още областният управител Розалин Петков и кметът на Сопот Венелин Личев. Линейки са се отправили към мястото на инцидента, изпратени са и допълнителни екипи от Пловдив.“Ние чествахме с областния управител 80 г. от откриването на къщата-музей на Иван Взов. Получи се сигнал за инцидент и за 5 мин. бяхме там. Починал е един чужд гражданин. Двама чужденци са ранени и двама българи са ранени“, потвърди и Личев.

Той поясни, че това е изпитателен полигон, на който се правят различни продукции и става въпрос за нелеп инцидент.

Около 13 ч вътрешната министърка Румяна Бъчварова също се е отправила към полигона. Тя бе на посещение в Казанлък за първа копка за изграждане на Националния център по природо-математически науки.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране