21.10.2024 | 10:16
Гранична полиция дири Грета Тумберг из хотели в София, вчера пристигнала с влак в България
Засега не е ясна целта на посещението ѝ у нас, фенове си правят селфита с нея на бул. "Дондуков"

Шведската екоактивистка и боркиня срещу глобалното затопляне Грета Тунберг е пристигнала в София с влак, съобщават очевидци в социалните мрежи. Тумберг е забелязана да се разхожда из столичния бул. „Дондуков“ в неделя следобед.

Пръв за посещението на Тумберг в България съобщи предприемачът Хари Аничкин. Той се похвали с обща снимка с нея. „Грета Тунберг на „Дондуков“ и „Будапеща“! Не мога да повярвам! Много усмихната и приветлива – „Just visiting“!“, Информира Аничкин, прикрепяйки за доказателство селфи с младата екоактивистка.

„Ако я заведеш и на дискотека в Студентски град, съвсем ще си промени мирогледа!“, пише на шега Евтим Евтимов до Аничкин.

Тунберг бе задържана няколко пъти през последните години от полицията по време на протести в няколко страни, включително Швеция, Норвегия и Германия. Датската полиция я арестува в началото на септември по време на протест в Копенхаген срещу войната в Газа. Младата жена бе глобена от съда в Швеция с 6000 шведски крони (550 долара) заради неподчинение при полицейски заповеди, след като блокира входа на парламента на два пъти през март, припомня „Труд“.

Британският съд я оправда по обвиненията в нарушение на обществения ред, като съдията постанови, че полицията не е имала правото да арестува нея и други участници в протеста в Лондон през 2023 г.

Тунберг стана представително лице за младите екоактивисти по цял свят, а протестите ѝ се превърнаха в цяло глобално младежко движение.

„Току-що дойдоха от гранична полиция, издирват Грета Тунберг. Аз реагирах с: „Шегувате се!“, а те: „Не, ни най-малко. Влезнала е в страната и по последна информация е слязла на Централна ЖП Гара и в момента се укрива, за това я издирваме из околните хотели и хостели…“ Еми.. не е при нас, ако някой я мерне, да каже“, съобщава Лора Първанова, която работи в хостел в центъра на София.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране