24.07.2024 | 22:04
Гръцкият пожар мина границата ни
Според главния комисар засега няма опасност за близките села, които са отделени от огъня от висок хълм

Пожарът в Гърция отново се разгоря. Пламъците са достигнали на 50 м от границата – източно от ГКПП Кулата. Според главен комисар Александър Джартов засега няма опасност за близките села. Те са отделени от огъня засега от висок хълм. Към 20.00 ч. там заваля дъжд.

Гръцките власти са спрели да гасят пожара по въздух заради влошаване на времето в района, предава NOVA.

Борбата с огнената стихия в Северна Гърция, близо до границата с България, продължава вече няколко дни. Вчера беше съобщено, че пожарът е овладян, но вятърът го разпали отново. В района на планината Славянка, където се разрази стихията има минно поле, което не позволява наземно гасене на огъня. Комисар Джартов съобщи, че по тази причина и от българска територия ще бъде гасен само с хеликоптери.

На място от българска страна има разположени пет екипа пожарникари. Предвид трудността на терена на този етап не се предвижда пренасочване на екипи от вътрешността на страната, но ако се наложи, ще бъде направено.

“Не може да се каже, че няма опасност пожарът да навлезе в минното поле, но е изключително важно за нас нашите служители да не пострадат”, казва пред БТА Джартов. Те знаят къде е минното поле, така че там няма да навлизат.

По думите му прогноза за това как ще се развие ситуацията не може да бъде дадена, защото вятърът непрекъснато си променя посоката.

Хеликоптери за потушаването на пожара могат да се използват в зависимост от това какви са метеорологичните условия, но към настоящия момент имаме информация за буря, така че използването им не е възможно, допълни Александър Джартов.

Българският Национален оперативен център е в непрекъсната връзка с колегите от Гърция и те ни уверяват, че предприемат всички възможни действия да загасят пожара, каза още главен комисар Александър Джартов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране