09.07.2015 | 20:20
Гръцкото охи и българският ултимативен консенсус
Приключенията на Лукчо Лукарски-треторазрядният адвокат и никакви качества

Димитър Цонев, БНТ: Здравейте, уважаеми зрители! Чували ли сте за Алиса Зиновиевна Розенбаум? Ако не се досещате коя е тя, другото й име е Айн Ранд. Световноизвестна писателка, написала гениални романи като “Изворът” и “Атлас изправи рамене”. Привърженик на философия, която самата тя нарича обективизъм. Сетих се за Айн Ранд заради няколко нейни цитата в социалните мрежи… “Наблюдавайте парите – казва тя, – те са барометър за достойнството на обществото. Когато видите, че покупко-продажбите се извършват не със съгласие, а по принуда; когато видите, че за да произвеждате, ви е нужно разрешението на някой, който не произвежда нищо; когато видите, че парите се стичат при онези, които търгуват не със стоки, а с влияние; когато видите, че някои хора стават по-богати чрез подкупи и облагодетелстване, отколкото чрез работа, и вашите закони не закрилят вас от тях, но закрилят тях от вас; когато видите корупцията да се възнаграждава, а честността да се превръща в саможертва – тогава трябва да знаете, че обществото ви е об-ре-че-но”. Едно време мои колеги обичаха да казват за щяло и нещяло – “това не се нуждае от коментар”; в нашия случай обаче тази реплика пасва отлично. “Още от деня” започваме с министъра на икономиката Божидар Лукарски. Той е лидер и на СДС – една от партиите в Реформаторския блок. Здравейте… Преди да ви питам по гръцки и какво се случва по гръцки, слушахме за Айн Ранд. Защо част от тези нейни твърдения, които много трудно могат да бъдат опровергани, въпреки това те са част последните 25 години в българската политическа и икономическа реалност. Не мислите ли?

Божидар Лукарски, МИ: То е факт, азбучни истини на Айн Ранд! Друг е въпросът, че ние трябва да проведем реформи, така че тези азбучни истини да си останат само азбучни истини, не да бъдат приложения за нашата действителност.

ДЦ: Част от нашата икономика или политика. Обаче успешно ли го вършим? Засега май не.

БЛ: Не е точно така. Не бих се съгласил с вас. Растежът и инвестициите и заключенията на западните инвеститори сочат нещо друго. (…)

ДЦ: Вие лично мислили ли сте, че нещата ще се развият благоприятно за Гърция – нещо, което според мен иска цяла Европа?

БЛ: Аз се стремя нито да бъде прекален оптимист, нито да бъдааа… Да бъда реалист. Както каза Жан-Клод Юнкер – най-простите решения наглед – разбира се, той визираше изваждането на Гърция от Еврозоната – не винаги довят в исторически план до най-добрите ефекти. Затова трябва да се мисли много внимателно. Нека да видим и Гърция какви ангажименти ще поеме, защото нещата от прословутото “Охи” досега се променят на всеки кръгъл час общо взето. Всички следим новините за Гърция. (…)

ДЦ: Добре, тези ултиматуми (към Гърция) не са патент на Европа, а по-скоро на българския политически живот. Станахме свидетели на поредния ултиматум – Радан Кънев с ултиматум към Калфин и АБВ за Конституцията. Ако не подкрепят, реформаторите са готови, част от които сте и вие, да напуснат управлението, ако тази съдебна реформа с промените в Конституцията, не успее да мине в пленарна зала, както се очертава обаче засега. Вие как гледате на ултиматума?

БЛ: Нека първо да кажа, че Радан не е казал точно това. Аз много внимателно четох думите му. Принципно, аз съм го казвал многократно – ултиматумът не е форма, не би следвало да бъде част от политическия живот и особено в управляващата коалиция да си говорим чрез ултиматуми – нещо, което дълго време правеше Патриотичният фронт, и слава Богу, че колегите…

ДЦ: Те в момента също имат ултиматум, но той е във ваканция, в тримесечна ваканция.

БЛ: Той се преоформи в мониторинг. И това е точната дума. Но от друга страна мисля че АБВ като част от управляващата коалиция, като партия, която е подписала нашата програма, обща програма, която е залегнала в съдебната реформа, и като народни представители, които са гласували за стратегията на министър Христо Иванов, която включва и тази съдебна реформа, е хубаво наистина като част от тази коалиция да преосмислят своето отношение и да подкрепят съдебната реформа

2 коментара

  1. m каза:

    Всичко е шменти капели.Едни ги намира на кръстовищатата, други на майната им. Все отбор юнаци. Толкова си може човека. Кон до коня хайдук до … Калинки, и Теменужки…

  2. Йонков каза:

    Погледнете уважаеми читатели,какъв човек се подвизава в един от министерските кабинети, и се е “включил” да управлява икономиката на държавата ни в период,най неподходящ за неговите умения,но г-н Борисов е принуден да се съобразява с квотния принцип наложен му от широката и напредсказуема коалиция.Българите,мислещите българи за изумени от управленскита данни на няколко министри,които с всеки ден доказват своята немощ пред проблемите създадени от тях самите в повечето случаи.Никога не мога да помисля,че г-жа Бъчварова, може с нейните “умения” да допринесе за подобряване ефективността на работата в това министерство което тя “оглавява”.Министерство,с много и разнообразни и сложни структури,които ще останат чужди за нея и след 5-10 год.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране