25.05.2022 | 11:52
Гриша Ганчев за финала с Левски: Наско ще ме купи с голия си за***к!? (ВИДЕО)
ЦСКА е в насипно състояние, заяви благодателят на армейците

Собственикът на ЦСКА – Гриша Ганчев, отговори на слуховете, че “червените” са дали на Левски финала за Купата на България. Босът се зачуди с какво може шефът на “сините” Наско Сираков може да го купи. От ЦСКА публикуваха пълното видео със собственика Гриша Ганчев, свързано с въпросите от привържениците на „червените“. Те можеха да го попитат всичко, което ги вълнува, в рубриката Q&A. 

„Знам ги двете лица, които пуснаха опорката, че сме дали мача на Левски, но явно са се объркали, че и аз съм като тях – мога да се продавам денонощно.

С какво да ме купи Наско Сираков? С голия си задник? С кое да ме купи? И колко пари той трябва да ми даде, че да му продам мача аз на него?

Свъзало ме 30-годишно приятелство. Аз приятели нямам, имам добри познати. Най-добрият ми приятел е моето куче Пухчо. Ще преживеем и тая опорка”, каза Ганчев.

Отборът ни е в насипно състояние. По-слаб отбор от нас няма през пролетта и мога да се подпиша с двете си ръце. Страшната селекция, която имаше Локо (София), ни изтърва. Можеше да ни бие с 3-4 гола. Уникалната селекция на „царете“, събрани от кол и въже, там горе-долу я търкалят. Ще видим, идват и други мачове. Сигурно няма да е последно да падаме от такива хора, но дай да видим тенденцията.

Аз като дойдох, тенденцията беше негативна, сега е по-позитивна. Играят се наредени мачове нон стоп. Б група да не говорим, такъв смях настъпи.

Разлика между мен и един друг бос във футбола е, че при мен всичко не е на всяка цена, вече. Ако може, честно, по добър начин, да си спечелим, като не може, не може. С моите възможности аз съм можел да напазарувам мачове, отбори, играчи, съдии, БФС, няма начин това да се получи докато съм аз в ЦСКА.

Трябва да кажа – абе, дай там да почнем, изкарай 5 милиона и аз 5 милиона, ще купим всичко… Това няма как да се случи, ще си извоюваме всичко. Каквото си заслужим на терена, това е. Ако има магьосник.

Ако има Хари Потър, нека да каже как ще станем шампиони, аз съм съгласен. Другото нещо, дайте, дайде, дайте, ама ние какво дадохме?“.

– Кое от стореното през последните 6 години отчитате като грешка и какво бихте променили?

Много грешки направихме. И аз и мои хора. Мисля, че е поправимо. Една от грешките ми, която е най-важната според мен е, че се доверих изцяло на ръководни фактори в държавата заради стадиона. Като имам предвид, че са професионални лъжци, останах с пръст в устата. Има хоризонт сега. Мисля, че ще бъде поправено това нещо.

– Защо не се работи върху подобряването на комуникацията между вас и феновете?

Не съм специалист пиар. Отчитам го като грешка. Мисля си, че ще се вземат много големи мерки в това нещо и ще се види промяната много скоро.

– Защо маркетингът не върви, защо се дърпате от феновете и не искате да се сближите?

Първо, според мен клубът няма условия, за да има модерен фен магазин, както е в белите държави. Второ, имахме договор с Adidas, където постоянно имахме проблеми с доставките, макар че е световен бранд топ 3. Трето, отчитаме, че това перо беше занемарено. Мисля си, че в следващите няколко седмици ще се види коренно различно отношение специално към това перо на клуба.

– До кога Стойчо Стоилов ще е на работа в клуба?

Стойчо Стоилов не работи в клуба от една година. Второто нещо, големият проблем на Стойчо Стоилов е, че е много честен човек. Безкрайно коректен. Не влиза в комбинации. Ако той се беше хванал с разни псевдоагенти и така нататък, щеше да е най-прекрасният човек на света. Той обаче не е корумпиран.

Аз имам доверие в Стойчо Стоилов, защото има набито око. За 20 години ми го е доказал. Разбирам защо ги дразни, не влиза в комбинации. Каквото мисли го казва. Опорката, че Стойчо Стоилов се меша в работата на треньорите… Ето ги те са живи и здрави, да са още 100 години. Извикайте ги публично да кажат на кой треньор Стойчо Стоилов се е мешал в работата. Когато докара Стойчо Стоилов Юнус Санкаре, мисля си, че никога повече няма да има такъв играч в държавата.

Знайни и незнайни герои направиха всичко възможно да го изгонят. Той даваше класа на нашия отбор и още щеше да си е в клуба. Много сложно е за обяснение и не мисля, че трябва да занимаваме широката общественост с вътрешните борби в този клуб. Едно е ясно. Кепенците са паднали. Отчитам грешките си, че не работихме за хората, които обичат клуба истински. Не го обичат само заради това, че трябва да се възползват от парите на клуба.

– Кога ще започнем да налагаме повече българи в състава, които знаят какво е ЦСКА?

От тази година започваме с българи, наши юноши. От 17 до 20-годишни. Няма как да вземем от друг отбор българи. Знам ли го пипан ли е, за какво е пипан. То такова време стана комерсиално, че да нямаш доверие на никого.

– Оказва ли Ви се натиск и има ли разменна монета ЦСКА да има нов стадион?

Имаше разменна монета, докато бяха предните на власт. Това правителство си е ОК. Имат желание като нас да свършим работа и в близките дни ще стане ясно как и защо, какви са сроковете. Ставаше въпрос не за клуба. Мои лични неща трябваше да свърша. Там по техни политики и да стане работата със стадиона. Свърших ги, намазаха ми ските. Да са живи и здрави. Сега се вижда светлина в тунела. Мисля, че до няколко дни ще се подпишат договорите и ще го направим. Това е моята последна мечта, защото тази гробница там, където е, плюс незавършеното на Панчарево, защото нямаме възможност да го направим е, че това е земеделска земя горе. Като дойде време да кажат, че тез хора имат модерен, европейски стадион. Това нещо там, което е, ни струва 6.7 милиона тази година. Ние избягахме. Плащаме наем към държавата за това чудо.

Трябва да се направи на Панчарево общежитието. Да качим U15, U17 горе. Да нямат никакъв допир. Да учат горе на Панчарево. Да се хранят, да почиват и от там нататък да търсим по-високо професионално развитие. Тук по цял ден знайни и незнайни хора се разкарват по „Армията“. Деца тренират. Имаме оплаквания от стотици родители и там вземахме мерки. Ще има нова охранителна фирма. Ще се направят баджове. Да не може всеки, който си реши цял ден кибик.

Няма работа и се настани. Ще има пропусквателен режим. Къде го има по света туй? По цял ден да стоят и да висят на кафето на „Армията“. Идват родители. Оплакват се. Има непристойно държание към майки и баби, където си водят децата там. Бях достатъчно толерантен, защото си мислех, че всичко е било в името на клуба и продължавам да го мисля. Ще вкараме ред и тоя ред, ако не даде резултат вече не знам. Просто не знам как ще я караме.

Собственикът на ЦСКА Гриша Ганчев коментира една от най-наболелите теми в ЦСКА – честата смяна на треньорите. Той сподели, че съжалява само за смяната на Стамен Белчев и Нестор ел Маестро. Според него наставникът на „червените“ трябва да е с играчите от сутрин до вечер и не трябва да се занимава с медийни изяви и фенски мероприятия. Гриша Ганчев допълни, че на всеки треньор се дава избор при селекцията, но не и безразборно да харчи парите на клуба. Босът на „червените“ е категоричен, че треньорът на ЦСКА трябва да произвежда футболисти, а не само да разчита на нови попълнения и именно в това са се провалили много от специалистите.

„Това вече как да го отговоря като в последните пет години съжалявам за смяната на Стамен Белчев и Нестор. Пак да угодим на група или групи от хора, но си мисля, че повече няма да се повторят тези работи. Трябва да се знае едно, когато станеш треньор на ЦСКА или на който и да е клуб, без значение. Работата ти от сутрин до вечер е на терена с играчите и с екипа ти. Не по цял ден на телефона, срещи с привърженици, с журналисти. Все проблемът е тез, дето дават парите, са големите боклуци. Ние сме перфектните. Дай да погледнем. Всички, които минаха през ЦСКА, къде са? Моя грешка сигурно е, че не съм оцелил на треньор“, каза Гриша Ганчев.

„Животът е пред нас. Мисля си, че рано или късно ще уцеля. Съвременният треньор е преди всичко психолог, а после вече трябва знанията си, които има, да спечели играчите. Това е цялата история. Много ме дразнят някои треньори. Сядаме, говорим, подписваме разни договори, минават един-два месеца, бият по един-два мача, приказките са забравени и се почва той си знае, че еди-кой си, че еди-що си са му дали кураж. Какво значи? То е служител в клуба, който и да е треньорът. На него му е обяснена политика, преди да започне. Само и само да се доберем до договора – да, така ще е. Кой треньор, като махнах Стамен Белчев и Нестор, произведе играчи? Произведе? Едно е да си Реал Мадрид или Ливърпул да вземеш готови играчи. При нас обстановката е друга. Ние трябва да разполагаме с такива играчи, които имат качества и да бъдат произведени. Затова им се плащат такива големи пари на треньорите. За да произвеждат играчи“, продължи Гриша Ганчев.

„Няма да се връщам назад. По една или друга причина изредихме всички големи табели на ЦСКА. От тук нататък още не сме взели решение какво ще правим. Който и да е следващият треньор, трябва да знае, че трябва да произвежда играчи. Ние нямаме възможност да купуваме играчи от Примера Дивисион, от Висшата лига, от Лига 1, от Бундеслигата. Кой ще дойде тука в тази джунгла? Отвратително е, което се случва в българския футбол. Ясно е, има монопол върху първенството. Ще дойде и този край. Какво ли не съм видял в живота си. Ще бъде разбит този монопол. Тогава ще се става шампион по спортен принцип. Проблемът ми на мен е, че не влизам в комбинации. Много ги дразни някои хора това нещо. Много са коварни ударите отвънка и отвътре. Свикнал съм да ме бият цял живот“.

„Няма как един треньор да ти казва. „Ти ми дай парите, аз ще се оправя“. Какво значи ще се оправиш? Аз и моят сътрудник Инджов сме имали акъл да ги изкараме. Да ги вложи в клуба и някой, който е учил само събираме, да ги харчи. Няма как да се получи тази работа или поне докато съм аз. Другото нещо. Видяхме в години и тази година какво се получи. Хората ме осъдиха за е такива. Ще го купим, пък ще го гоним.

Не може да се получат тези работи. Ние имаме строга финансова дисциплина. И някои, който говори от предните треньори, че нищо не е съгласувано с него, му кажете много поздрави от мен. На всеки един треньор сме му казвали – тез и тез са опциите, избери си един. Това ни е по джоба. Отделен е въпросът, че не пускаме никой да си натопи човката. И няма да стане тая работа. Това са парите на клуба“, каза още Гриша Ганчев.

Той заяви, че Стойчо Младенов е бил уникален треньор, но в същото време го засипа с критики за поведението му в клуба, селекцията и намекна, че зимната подготовка в Банско е била провал. „Червеният“ бос призна, че е назначил Младенов по заръка на близки свои приятели цесекари.

Ганчев не пропусна да благодари на Алън Пардю, че е доизкарал сезона, защото ЦСКА е нямал треньор с лиценз след изненадващото напускане на Младенов. По думите на клубния бос е нямало как да бъде задържан на сила Стойчо Младенов.

„Стойчо Младенов е уникален треньор. Обаче. Ние имахме договорка с него, когато мой много близки приятели настояха да го сложа, цесекари. Аз го попитах най-малко десет пъти. Кажи ми състава, ширината на състава. Уникални играчи имаме, ще работим, ще надградим. Декември месец пред свидетели сме говорили с него. Той искаше да му вземем едно крило. Ние вземахме две. Отделно септември месец поиска Мухар, поиска Лам, поиска Калоян Кръстев. И тримата му бяха вземати на секундата. Март месец разбирам, че нямал широчина в състава. Окей, това е негово право. Март месец е затворил трансферният прозорец. Второ, няма и откъде да ги вземем. Трето ние бяхме изтървали коня в реката. Всичко беше свършило. Отчитам, че януари човекът е бил болен от COVID-19. Заради това бил няколко дена по болниците в Турция. Платихме всичко към болницата. Нещо има сбъркано. Аз такива мудни, тромави хора. Да кажеш, че е един… Другата опорка – те правили бойкот, че еди-кой си им бил казал да прави. Мен не ми пречи треньорът, когато побеждава. Как ще ми треньор, който побеждава? Някои не успяха да разберат с опорните точки, че много мразя да падам на футбол, на сантасе и каквото се сетиш“, каза Ганчев.

„Другото нещо – тез хора, коренна разлика след втория лагер в Банско есента. Почнаха да я ритат тази топка, спукаха я от ритане. Контузия след контузия от подготовката зимата. Не казвам кой е виновен. Казвам факти. Последното нещо – никой не е гонил Стойчо Младенов. Свършва мачът със Славия: „Тръгвам си“. Правя среща с него, час и половина говорим. В крайна сметка на сила можем ли да го държим Стойчо Младенов, да отчитам легенда, икона на ЦСКА. Когато дойдоха дербитата и трябва да благодарим, че нямаше кой да ги изведе. Кой да вземем в последните 7-8 мача. Човек с лиценз трябваше. Тръгва си човекът, ок. Няма проблеми. Трябва едно единствено нещо да се разбере. Клубът е над всичко. Над Гриша Ганчев, над който си изберете. Да, той трябва да уважава легендите си. Аз съм доказал, че го правя, но в крайна сметка клубът е над всичко. Легендите на клуба, получили апартаменти в онуй време. Те са дали много, но и клубът им е дал“, добави той.

„Дай да се върнем към Байерн Мюнхен. Колко легенди имат те. Ако всички се наредят? Да дават акъл, да са на хранилка. Какво правим с най-добре структурирания финансов клуб, който никога не е имал и 1 евро задължение? Моите уважения, респект към тези големи личности на ЦСКА, но в крайна сметка уважаваме клуба или не го уважаваме? Когато сме на работа сме на мач. Когато не сме там на заплата, ни няма на мач. Не трябва да е така. На всичките сме им дали, тези които над 100 мача ВИП карти, безплатни, да си спират колите, да отиват на мачове, да се кефят на отбора или да страдат. Няма как да се получи, бе братко. Не става така“, каза още собственикът на ЦСКА по темата.

Гриша Ганчев след това подхвана темата за думата на треньорите при селекцията:

Винаги са съгласувани всички играчи с треньори. Винаги са съгласувани. Тая опорка, не знам кой я пусна, да е жив и здрав. Имайте предвид, че последните две години пандемия. Никой не може да ходи, скаути, да пратим хора от тук да гледат. Никой отбор не пуска на стадиона си заради пандемията. Имаше рестрикции в цяла Европа. Южна Америка, дори с привличането на Гарсез подписан му беше договорът декември месец. Той дойде чак на 20 януари заради ковид мерки, ваксинации и тем подобни. Тез играчи, които последните две години са селектирани никой да не си прави изводи, че всичко е гледано по компютри и така са взимани. Когато са гледани на живо, е ясно кои са. Не можеше да се пътува. Сега за новия сезон, сме набелязали играчи, гледали сме ги. Дано да можем да ги вземем. Тази опорка просто не върви. Какво значи казал Бруно Акрапович, че няма да вземе Варела, ако зависеше от него. Нали ти беше треньор тогава? На теб ти го казахме и го одобри да го вземем. Показахме му Бисмарт. Стой на проби 20 дена. „Взимайте го“. Показахме му Мено Кох. Гледа го, не знам какво го е правил. Каза да идва. Стига с тия глупости! Гроздето като е високо е кисело. А това, че техни агенти не могат да докарат правите играчи, аз какво съм виновен?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране