13.05.2022 | 12:38
Грозният паметник на украинската майка, пробутан на софиянци, е създаден много преди войната
Не е етично страданието на един народ да се използва за пробутване на скулптори със съмнителна стойност

Някои хора искрено съчувстват на украинците, отварят домовете си за тях, откъсват от залъка си, за да им помогнат, организират благотворителни акции. Други обаче се опитват да припечелят от ситуацията, да изкарат някой лев на гърба на нещастието, сполетяло украинския народ, или да натрупат малко слава. Начинът – като свирят на струната на човешкото състрадание.

Ярък пример за второто е грозният паметник на една съсухрена жена, който се появи в центъра на София. Официалната версия – това било изстрадалата от войната украинска майка, а зейналата и уста – вик за помощ. Това обаче се оказа една непочтена лъжа.

„От вчера това нещо краси София. Стои и крещи право по софийския университет, една от най-красивите и емблематични сгради в столицата. Трябваше да бъде скулптура „Украинска майка“, а се оказа не просто потресаващо грозна, а и измама. Лъжа. Защото направата й няма нищо общо с войната, а е създадена…преди години“, написа в личния си профил председателят на Младежкия консервативен клуб Кристиян Шкварек.

Според него, авторът Неделчо Костадинов не е успял да я продаде с години и сега е намерил удобна възможност да я пробута като нещо релевантно. Тоест – създателите се възползват от войната, от жертвите и от съпричастността на хората към тях, за да намерят употреба за грозотията, която са направили преди години. И с това, естествено, да си докарат внимание.

Мнение по темата изрази и журналистът от СКАТ Стоян Иванов. „Художествените“ качества на творбата няма да коментирам. Ще спомена само факта, че тя е била замислена и „сътворена“ години преди войната, ерго създателят ѝ много грозно и нахално се възползва от страданията и болката на хората в Украйна и нашата съпричастност, за да се пошуми около името му.
Лъжа е, че е замислил скулптурата след началото на войната, както твърди. Вижте снимките от линковете, те са от профила на самия Неделчо Костадинов. Обърнете внимание на датите. За всеки случай ще направя и скрийншотове на публикацията му от 29 април 2020 г., защото може изтрие старите публикациите и снимките“, пише той.

„Викът на украинската майка“ още през 2020, човек ти си пророк“, иронизира творецът друг читател.

Скулптурата, която може да изкара стресница на хора с по-нежна психика, има амбицията да е контрапункт на паметника на съветската армия.

1 коментар

  1. кендуал каза:

    Ей, само тук узнаваме истината за много неща! Това къде ще го прочетеш? Браво!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране