17.05.2015 | 9:36
Груевски отказва да подаде оставка, Македония се готви за мегапротест
Правителството опитва да спре демонстрантите с всички средства

Македонският премиер Никола Груевски категорично отхвърли възможността да подаде оставка, съобщава Радио Свободна Европа.

„Нямам намерение да се оттеглям. Няма да приема и съставяне на преходно правителство. Чувствам за свой дълг да намеря решение как страната да върви напред и това ще стане“. Това каза Груевски в телевизионно интервю. Той отново повтори, че „Зоран Заев лично му е признал, че е получил компрометиращите управлението записи, които се разпространяват, от чужда разузнавателна служба“.

„Това означава, че той участва в чужд сценарий. Ако подам оставка това ще означава, че съм страхливец“, добави Груевски. Според него тримата функционери – вътрешният министър, транспортният министър и шефът на спецслужбите са подали оставки, без да имат вина.

От последния запис, наречен „Бомба 33”, става ясно, че Груевски е бил готов и е участвал в пазарлъци за името на Македония, докато твърди, че няма да прави отстъпки.

Опозицията се събира днес на митинг в центъра на града. Очаква се на площада с искане за оставка на правителството да дойдат десетки хиляди.

Политическото напрежение в страната ескалира след разпространяването на записи, които уличават властта в корупционни схеми, криминални договорки, в управленски цинизъм. Рокадите във властта, които през седмицата направи министър-председателят, както и преговорите с опозицията, не постигнаха ефект. Управлението е обвинявано и заради касапницата в Куманово, при която загинаха осем полицаи, а градът се превърна в бойно поле.

Очаква се и контрамитинг – на привържениците на Никола Груевски, планиран за утре.

Министерството на външните работи в София предупреди българските граждани да пътуват до Македония с повишено внимание заради предстоящите големи антиправителствени протести. Препоръката е пътуванията да се планират така, че да се избягват местата на масови мероприятия и струпване на хора, районите под полицейска охрана, както и да спазват указанията на полицията. От външно министерство съветват при пътуване в района на Куманово да се използва транзитния автомобилен път, който заобикаля града, както и да се следи актуалната обстановка в нейното развитие.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране