26.09.2024 | 14:26
Гюнер Тахир: Битката между Доган и Пеевски е на живот и смърт, ще доведе до “жертви“ (видео)
"Всеки иска да възседне ниското магаре. Аз не съм ниско магаре, аз съм делиормански ат"

С лидера на НДПС Гюнер Тахир говорим за причините партията му да се откаже от участие в предсрочния парламентарен вот на 27 октомври. В последния възможен момент Тахир излезе с декларация във Фейсбук за крайното решение.

Ето неговото обяснение с уточнението, че винаги говори „право куме в очи“:

Когато за първи път излязохме на политическата сцена през 1999 г. и участвахме на избори, внесохме такъв смут сред хората, такова напрежение, че брат с брата се сби физически. Едните бяха гюнерджии, другите доганджии, привърженици на НДПС и ДПС. С ужас установих, че степента на омразата е голяма по регионите. Стигна се дотам, че едните не се женеха с другите.

През последните два месеца се нагнети напрежение не между партии, а между две фракции в една партия – ДПС. Хората по места, особено в по-малките общини или са по-емоционални, или политиката ги засяга повече, отколкото нас, които живеем в големите градове. Те го приемат лично.

Например в Асеновград мразят до такава степен Джевдет Чакъров, че се залепиха като удавник за сламка за Делян Пеевски. Тук няма идеи, няма принципи, няма политика, а пренасяне на омразата към единия в любов към другия.  Нашето желание беше да дадем трета алтернатива, но тя се оказа пета, защото на същото поле се бяха регистрирали и ДОСТ и НПСД.

При създалата се ситуация ние решихме да не участваме. Ние не се борим като много партии за единия процент (необходим за отпускане на субсидия – бел. ред.), ние искаме да влезем в парламента. Друг е въпросът потенциалът, който имаме, дали позволява да има три парламентарни групи в Народното събрание. В крайна сметка не трябва да се надскачаме, обясни Тахир.

На въпрос дали не е логично в битката между двете крила в ДПС да спечели третият, отговори, че битката между Ахмед Доган и Делян Пеевски е на живот и смърт, защото Доган и хората около него ще трябва да водят битка за оцеляване. А т.нар. Ново начало пък трябва да се наложи. Тази битка ще бъде много изтощителна и ще доведе до „жертви“. Участието на трета страна ще доведе на някои места да се обединят срещу третия, тъй като НДПС е еднакво непоносима и за едните, и за другите.

„Ние сме като вирус в една програма. И преди, когато бяхме вътрешна опозиция в ДПС, сме едни и същи, не сме се променили“, коментира Тахир.

В позицията на НДПС партиите на Доган и Пеевски бяха определени като прокремълски, въпреки твърденията им, че са европейски. Обяснението на Тахир е, че няма как, когато генезисът ти е в старите служби, в Държавна сигурност, ръководена в онези години директно от КГБ, и когато ти до началото на 2000-та година си имал срещи с генерали от КГБ (уточнява, че говори за Ахмед Доган) и тези срещи са били под домакинството на Илия Павлов (създателят на Мултигруп – бел. ред.), и продължават до днес, да кажеш в един момент, че пъпната ти връв не е в Москва.

ДПС-Ново начало пък се показват като най-големите евроатлантици, защото искат да излязат от списъка „Магнитски“, обясни лидерът на НДПС.

„Ние сме единствените от тези пет партии, които щяха да бъдат на терена (на изборите), които спокойно могат да кажат, че не сме зависими нито от Москва, нито от Анкара, защото не са ни създали чужди центрове. Зад нас е София, не Анкара, не Москва. Няма как човек отвън да разбере нашата специфика. Те винаги ще гледат на нас през призмата на тяхната външна политика, а тя в много случаи няма как да съвпада с нашите национални интереси“, е категоричен Гюнер Тахир.

За разлика от бившия мюфтия Надим Генджев, за когото се знае, че е майор от ДС, никой не знае какъв е чинът на Доган. Едва ли е по желание на Сокола да предложи Делян Пеевски за председател на ДПС, казва още Тахир.

„Това е по желание на онази структура и зад Пеевски, и зад Доган. Просто са решили, че е дошъл моментът Доган да предаде щафетата и той го знаеше (че ще се случи) още преди 35 г., когато се основаваше ДПС“, твърди Гюнер Тахир.

Той разказа, че преди Ахмед Доган да стане почетен председател, двамата са имали разговор. Сокола му споделил, че е попаднал между чука и наковалнята – от едната страна Бойко Борисов, а от другата „футболиста“ от Анкара. Доган отиграл финта с оттеглянето си от оперативното ръководство на ДПС и ги изиграл. Но преди това споделил, че е бил притискан от Турция, откакто през 2012 г. Реджеп Ердоган е президент. Месили са му се не само в това кои да са депутатите му, но и кои да са кметовете на общини.

Това сякаш не стигало, но му държали сметка защо депутатите му не ходят на петъчна молитва.

Гюнер Тахир категорична отхвърли твърденията, че Иван Костов е създал НДПС. По думите му Костов винаги е бил против Тахир да създаде алтернативна на ДПС партия. На нито една национална конференция на НДПС не е присъствал, защото по онова време желанието на Командира е било Тахир да оглави крило в СДС, което да се ангажира с проблемите на малцинствата. Тогава СДС обяви нова политика за интеграцията на малцинствата. Но Костов повярвал на хората си по места – на Никола Николов Агнешката главичка в Разград, Йордан Цонев в Бургас, Димитър Абаджиев в Търговище, покойния вече Пламен Иванов в Кърджали.

Тахир отказал да оглави въпросното крило, защото бил сигурен, че никой няма да помага, а след това ще му търсят сметка защо не е постигнал никакви резултати, и ще го дискредитират.

„В българската политика искат да възседнат ниското магаре. Само че Гюнер Тахир не е ниско магаре. Аз съм делиормански ат. За толкова години не съм позволил да ме възседне нито Иван Костов, нито нито Йордан Соколов, нито Ахмед Доган, нито Бойко Борисов“, обяснява той.

Причината да не са партньори вече с ГЕРБ обясни с факта, че Бойко Борисов не е изпълнил ангажиментите си към НДПС. Само едно от поставените условия било факт – МС да отпусне пари за реставрацията на джамията „Ибрахим паша“ в Разград, която се е рушила 40 г.

„На два пъти организирах избори в Турция в полза на ГЕРБ-СДС. Увеличих гласовете от Турция 3,5 пъти. Бях поставил условие на Бойко да ми осигури неутралитет. Не да ми се хвали, че Ердоган всяка година го кани да празнуват рождения му ден. А да покаже, че Ердоган ще остави всяка партия спокойно да агитира. Това Бойко не можа да ми осигури… ГЕРБ през всичките тези години се съобразява с ДПС, сакън да не ги разсърдим, сакън да не дърпаме дявола за опашката, както се случи на предишните местни избори. Бойко отстъпи на Пеевски и ДПС всички смесени региони, където имаше кметове на общини от ГЕРБ. Той ги предаде или по-скоро продаде, те си знаят“, заяви Тахир.

Преди това обаче е имало „дълги, мудни, скучни преговори“ с „Демократична България“. Стигнало се дотам Тахир да пита Христо Иванов защо всички, които са били министри, „сте хванали Господ за шлифера“. Христо Иванов не е предложил на НДПС дори едно избираемо място в листите.

Според Тахир след тези избори и двете фракции на ДПС ще се успокоят, защото ще понесат достатъчно рани. Когато си преброят редиците и видят, че общият им сбор е по-малък, отколкото когато бяха заедно, ще си седнат на за.ника. При следващите избори ще има нормални условия всеки, който желае, да участва, в т.ч. и НДПС. На въпрос дали е възможно обединение на т.нар. турски партии в България по подобие на Обединената левица, отговаря със „Защо не. В политиката нищо не може да се изключи. Но примерите, които даде, не са окуражителни.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране