21.02.2015 | 20:25
Хайде пак селянчето от Банкя да изтегли каруцата
"Пак заем ли да вземаме, обидиха ме, че сложиха само Влади Горанов на банкнотата от 16 милиарда лева, а мене не", пошегува се премиерът

„Братя и сестри, на такива форуми много е важно да се прави разлика между партията и управлението на държавата. Партията е вечна, тя е която държи и произвежда“. Това каза в словото си пред младежите от ГЕРБ премиерът Бойко Борисов.

Той изнесе дълга реч пред делегатите на VI-я зимен университет на Младежи-ГЕРБ, провеждащ се в Сандански. Форумът е под мотото „Можем в България“.

„ГЕРБ мина през пубертета, днес имаме една зряла партия“, напомни премиерът. Той обясни на делегатите, че са тук, защото в Европа има държави, които гледат отговорно на своите външни граници. „Регионът е тежък, вижте какво става с Гърция, аз не съм оптимист, външният й дълг е 60%, но има и такива със 100“, каза Борисов.

Според него, при предишното им управление България спазвала финансовата дисциплина, но дошъл метежът, свалил го от власт. „Вземаме заем от 16 милиарда, но 12 са старите задължения. Ако не ги платим, България се срива“, каза Борисов. Той припомни, че от година и половина предупреждавали, че „експериментът Орешарски“ ще срине държавата. „Контрабандата да бъде свита до нула; ако не увеличим приходите до 60%, ще считам, че сме се провалили“, предупреди премиерът.

Според него законите „трябва да се спазват брутално“. „Парите ни трябват, дадохме 50 милиона за коледни надбавки, хората го приеха добре. Идва и Великден, ще има пак надбавки, ето ви 100 милиона“, поясни Борисов. Той каза, че някои от коалиционните им партньори имат право заради това, че финансовият министър Владислав Горанов не им е обяснил. „Не знам какво има да обясняваме, те знаят, че това е плащане по стар дълг и за по-ниски лихви през следващите три години, доказваме, че имаме хоризонт да работим три години“, посочи Борисов.

Според него ако не се занулят дълговете на НЕК, ще имаме проблем с рейтинговите агенции. Той онагледи ситуацията по следния начин: „Ситуацията в момента е като с краставата жаба, сложена в тенджера с вода върху котлона. „Тя жабата, ще кряка докато умре без да разбере“, поясни премиерът. Според него от 25 години енергетиката се източва и унищожава системно. „Не може да изкупуваш скъп ток, а да го продаваш евтино, парламентаристите да кажат какво да правим с ДКЕВР“, призова Борисов.

Според него „интересно е да кажеш, че ГЕРБ взема 16 милиарда заем“. „Има трудни решения, които не са популистки“, припомни Борисов. Според него ГЕРБ дошъл на власт, така както СИРИЗА в Гърция. „Ние дойдохме да строим, да градим, има разлика между светлото бъдеще и хубавото настояще“, обясни премиерът.

Той укори младежите, че не са достатъчно дейни.

„Неформални лидери ни трябват“, поясни Борисов. Той припомни, че твърдо бил зад Дянков въпреки непопулярните му икономически мерки. „След него държавата се срина, хайде пак да дойде селянчето от Банкя и изтегли каруцата“, пошегува се Борисов.

Според него 3-4 милиарда са нужни, за да се национализират ЕРП-тата. „Пак заем ли да вземаме, обидиха ме, че сложиха само Влади Горанов на банкнотата от 16 милиарда лева, а мене не“, пошегува се премиерът.

Той подчерта, че „сме си понесли ината като народ“, че сме се подвели по такива като Бареков. „Парламентът е стабилен върху нюансите“, заключи Борисов.

Той обясни в отговор на въпрос, зададен му от участник във форума по отношение на съдия Владимира Янева така: „Не се месим, само изпълняваме приетата от парламента стратегия“.

„Обадете се на някоя врачка, може и на Алена“. Така премиерът отговори на въпрос какъв резултат за ГЕРБ очаква от местните избори през есента.

След речта си пред младежите от партията, Борисов заедно с министър Лиляна Павлова и инж. Лазар Лазаров инспектира строителството на забатачения ЛОТ-2 от АМ „Струма“ между Сандански и ГКПП „Кулата-Промахон“. „Както я оставихме магистралата, така и я заварихме, изоставането е чудовищно“, констатира премиерът. Накрая той и шефът на благоевградската фирма „Агромах“ Методи Бачев си стиснаха ръцете, обещавайки срокът за пускането -1 август т.г. да бъде спазен. „На 1 август заповядайте да режете лентичката“, каза Бачев.

Павлова поясни, че договорът с гръцката „Актор“ не е прекратен, просто „Агромах“, поел изпълнението на забатачения ЛОТ-2 , с дължина 15 км, е доставчик на услуги.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране