24.02.2023 | 10:53
Парламентът е платил над 10 бона за молитвената закуска на Хамид Хамид
За разлика от Иван Гешев, който беше отпускар в САЩ, депутатът от ДПС е бил командирован

Депутатът от ДПС Хамид Хамид е бил командирован от парламента за Националната молитвена закуска в САЩ. Това става ясно от отговори на Народното събрание по реда на Закона за достъп до обществена информация, зададени от Ивайло Мирчев, който беше депутат от ДБ. Освен за закуската Хамид е бил командирован и за участие във форум във Вашингтон „Как да противостоим на руската агресия в Украйна и на вредното влияние на Китай в Европа“. Това е струвало 100 442 лв. – самолетни билети, дневни и нощувки.

За разлика от присъствието на главния прокурор Иван Гешев в САЩ на прословутата закуска, това на Хамид не беше широко огласено. Но пък Гешев се оказа в отпуск в САЩ, макар и да превърна частното си посещение в публично събитие, за което пресцентърът му постоянно съобщаваше. Освен това по снимките се виждаше, че Гешев седи зад табелки „Република България“, т.е. представлявал е страната, а не себе си като частно лице. Тъй като Гешев формално е бил в отпуск за закуската, неговите разходи останаха в тайна.

Реално обаче нито Хамид, нито Гешев са били на същинската молитвена закуска, която от тази година е в нов формат. Те са имали възможност да я наблюдават на видео стена, нещо, което можеха да правят онлайн от всяка друга точка на света.

„Над 10 000 лв. са били разходите, които парламентът е платил за пътуването на г-н Хамид Хамид като придружител на Иван Гешев в САЩ. Двамата бяха в САЩ, за да гледат на TV монитори молитвената закуска с домакин президентът Байдън. Този отговор получих от администрацията на парламента. Не става ясно каква е била цената на самата молитвена закуска и кой я е заплатил“, коментира във Фейсбук Ивайло Мирчев.

ДПС признаха, че Хамид е в САЩ едва когато се появиха негови снимки от конференцията. Тогава от партията обясниха, че той е там, за да участва във форум за сигурността, по покана от републиканския конгресмен Робърт Адерхолд. „На форума присъстват политици от всички балкански страни, както и депутати от Австрия, Германия и други“, се казваше в съобщението на ДПС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране