17.12.2022 | 21:39
Хърватия спечели бронза!
Ватрените надиграха с 2:1 Мароко в малкия финал в Катар

Хърватия победи Мароко с 2:1 в мача за 3-ото място на Световното първенство в Катар, който се изигра на стадион „Халифа“ в катарската столица – Доха.

Йошко Гвардиол даде аванс на „ватрените“ още в седмата минута на срещата, след като отбеляза с плонж с глава, след изпълнено статичното положение. Само две минути по-късно Ашраф Дари вкара изравнителното попадение за Мароко, след като засече рикоширала топка на втора греда. Мислав Оршич възстанови аванса на Хърватия преди края на първото полувреме, след страхотно попадение.

Хърватската приказка стигна за бронзовия медал на Мондиал 2022, след като „ватрените“ бяха финалисти на предишното Световно първенство. Мароко се превърна в първият африкански отбор, който достига до фазата на полуфиналите в историята на Световните първенства. Арабската приказка завърши с тъжен край, но тя ще бъде помнена задълго.

Двата тима се срещнаха и в груповата фаза, където направиха нулево реми помежду си. „Лъвовете на Атлас“ завършиха първи в група F, след което в елиминациите отстраниха Испания и Португалия, но на полуфиналите бяха спрени от Франция. „Ватрените“ останаха втори в групата, а впоследствие се справиха с Япония и Бразилия, но на крачка от финала бяха победени от Аржентина.

Хърватия започна по-силно двубоя. След центриране от статично положение на Ловро Майер в 7-ата минута, Иван Перишич свали с глава за Йошко Гвардиол, който с летящ плонж прати топката в мароканската врата.

След центриране на Ашраф Хакими от статично положение в 9-ата минута. Топката рикошира в главата на Ловро Майер, а Ашраф Дари се извиси над всички на втора греда да засече с глава топката във вратата, пазена от Доминик Ливакович.

Ловро Майер комбинира с Лука Модрич, който финтира Абделхамид Сабири, след което шутира между краката на Ашраф Дари. Боно обаче внимаваше и успя да отрази удара в 23-ата минута.

Софиян Буфал навлезе отдясно в наказателното поле на Хърватия чрез дрибъл в 32-ата минута. Той комбинира на двойно с Билал Ел-Канус, след което Буфал стреля, но ударът бе блокиран.

Хаким Зиеш извади от равновесие Лука Модрич, след което стреля от далечна дистанция в 40-ата минута. Топката обаче премина покрай десния страничен стълб.

След отнета топка на границата на наказателното поле Марко Ливая отклъни за Мислав Оршич, който стоеше вляво от него. Оршич елегантно отбеляза, след като прати топката в обратния ъгъл на вратата в 42-ата минута.

Мислав Оршич напредна с топката в крака и шутира само минута след началото на второто полувреме. Топката обаче рикошира в гърба на Жауад Ел Ямик.

Яхия Атиат-Алах центрира остро в наказателното поле на Хърватия в 59-ата минута. Топката обаче бе изчистена от бранител на „ватрените“.

Никола Влашич опита удар от далечна дистанция в 70-ата минута, но той бе твърде неточен.

Йошко Гвардиол бе изведен на чиста позиция срещу мароканската врата в 73-ата минута. Той бе препънат и веднага показа своите претенции за дузпа, главният рефер Ибрахим Ал-Джасим обаче направи много ясен жест с пръст, че е видял ситуацията добре и няма основание за отсъждане на такава.

Атиат-Алах центрира на втора греда в 76-ата минута, където Юсеф Ен-Несири стреля от воле от близко разстояние, но Доминик Ливакович отрази.

Мислав Оршич изведе Матео Ковачич очи в очи срещу Боно в 87-ата минута, халфът стреля, но топката премина покрай левия страничен стълб.

В добавеното време на срещата Юсеф Ен-Нисири се извиси над всички и засече центриране с глава на втора греда, но не успя да намери очертанията на вратата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране