19.07.2024 | 21:59
Хасан Азис откраднал милиони, НАП го погна
Шофьорът на бившия кмет на Кърджали строи жилищен блок. Данъчните проверяват 50 фирми ог обритата на Азис, открити са фрапантни нарушения

Националната агенция по приходите е стартирала масови проверки и ревизии на бизнесмени и фирми от кръга на дългогодишния кмет на Кърджали Хасан Азис, който миналата есен изненадващо не се кандидатира за шести мандат на местните избори, а вместо него ДПС издигна кандидатурата на Ерол Мюмюн, спечелил кметския мандат още на първи тур.

Акцията на данъчните срещу приближени до Хасан Азис лица е започнала още тази пролет с проверки и назначени финансови ревизии на пет търговски дружества, регистрирани на един и същи адрес на ул. „Сан Стефано“ №14 в града на река Арда.

Сред разследваните дружества са „Бонев транс груп“ ЕООД, „Голден пойнт инженеринг“ ЕООД, „А-ни 9“ ЕООД и „Златен трикотаж 1“ ЕООД. Според източник на „Уикенд“ от приходната агенция още почти 50 фирми от бизнес орбитата около Хасан Азис са разследвани от НАП, а данъчните вече са предали на прокуратурата няколко търговски дружества заради установени фрапантни нарушения за милиони левове.

Неофициално се твърди, че сред предадените на държавното обвинение бизнесмени са пътно-строителният бос и доскорошен съдружник на Гриша Ганчев в ЦСКА Юлиян Инджов, както и бившият общински съветник от ДПС в Кърджали Ахмед Моллахасан, който допреди няколко години беше назначен за президент на футболния клуб „Арда“.

Според запознати Инджов и Моллахасан са разследвани за финансови схеми за над 15 милиона лева през последните 5-6 години, ощетили сериозно бюджета на община Кърджали. Разследват се и куп сламени фирми с бутафорни собственици, чрез които са отклонени милиони левове от местната хазна. Сред проверяваните е и приближеният до Румен Гайтански – Вълка бизнесмен Стефан Пешев, който също беше част от управата на футболния отбор „Арда“.

Масовите данъчни и прокурорски проверки срещу приближените до дългогодишния кмет на Кърджали Хасан Азис са започнали тази пролет след ожесточени протести на жителите на квартал „Възрожденци“, разбунтували се срещу стартирал строеж на 6-етажна жилищна кооперация с три входа в градинката между блоковете 51 и 52А. Вследствие на избухналото недоволство новият кмет на Кърджали Ерол Мюмюн временно спря строежа.

След постъпили няколко сигнала от граждани до прокуратурата срещу изграждането на жилищния блок обаче се оказало, че инвеститор на проекта е шофьорът на Хасан Азис, който придобил парцела през 2021 година по втория начин. Съмненията са, че чрез личния си шофьор, ползван като представено лице, Хасан Азис ще застрои над 7000 кв. м. жилищна площ. Цените на квадратен метър застроена площ в Кърджали вече достигат 1400 евро.

„Масовите проверки за финансови злоупотреби в община Кърджали, вършени през годините от бившия кмет Хасан Азис, обхващат фирми за пътно строителство, монтажни дейности, улично осветление и доставки на инертни материали. Чрез футболния клуб „Арда“ също са отклонявани милиони левове, има установени злоупотреби и по програмата за енергийна ефективност и саниране на жилищни кооперации, които в момента се разследват“, твърди източник на „Уикенд“ от НАП.

Само преди месец стана официално известно, че бившият кмет Хасан Азис, управлявал Кърджали от 2003 до 2023г. е натрупал дългове за над 60 милиона лева на общината, без да се брои безлихвеният заем от 6 милиона лева, който Кърджали получи през 2022г. от Министерството на финансите и който още не е погасен. Заради огромните дългове, оставени от Хасан Азис, инспектори от АДФИ щателно проверяват всички сключени договори през последната петилетка.

Заради порочните практики и натрупани борчове община Кърджали попадна и в черния списък на финансовото министерство и сега е в сила План за финансово оздравяване на Кърджали.

Хасан Азис е член на централното ръководство на ДПС и беше 20 години несменяем кмет на Кърджали, преди на старта на кампанията за местния вот миналата есен изненадващо да беше съобщено, че няма да бъде издигнат за шести мандат. Формално това се случи след препитване лично от Доган на кандидат-кметовете от страната. Но нямаше скандали, а обратното – взаимни благодарности за дългогодишната кметска работа.

На 4 юли, в началото на публичните скандали в ДПС, с изявление в социалните мрежи Хасан Азис  се позиционира ясно, пишейки, че ДПС се нуждае от Доган. През последните дни все по-упорито се разпространява версията, че Ахмед Доган може да ръкоположи Хасан Азис за лидер на ДПС. Тази версия беше спомената публично от зам.-председателя на ПГ на партията Байрам Байрам. Засега не е ясно дали двувластието в ДПС на председателския пост ще продължи, или пък Джевдет Чакъров ще бъде оттеглен с почести.

1 коментар

  1. ххахаха каза:

    Всички които не са с дебелия бандит , да очакват цялата държавна машина да се нахвърли върху тях.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране