28.01.2023 | 12:18
Херо Мустафа спасила босовете на Nexo от арест
Разследването срещу криптобанката в САЩ приключило по бързата процедура след изпратена секретна грама от нея

Американския посланик в България Херо Мустафа и родни контрагенти на евроатлантическите ценности и интереси стоят в дъното на сключеното извънсъдебно споразумение между Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ и криптобанката Nexo. Това разкриват източници на „Уикенд“ от дипломатическите среди след изненадващата „мижава“ наказателна санкция, която американската федерална агенция наложи на базираната в България и оперирала почти 4 години без лиценз зад Океана компания за дигитални финанси и покупко-продажба на криптовалута.

На 19 януари, само седмица след зрелищната полицейска акция срещу офиса на Nexo в София, задочно повдигнатите обвинения срещу собствениците на дружеството Антони Тренчев и Коста Кънчев и последвалите гръмки разкрития за тайно финансиране и връзки на компанията с политическите партии „Да, България“ и „Продължаваме промяната“, Федералната Комисия по ценни книжа и борси в САЩ внезапно приключи точещото се от година и половина разследване срещу Nexo.

Според решението на американския регулатор от 19 януари, Nexo получава забрана да работи в САЩ през следващите 5 години, а от компанията ще трябва да платят глоба от 45 милиона долара, която е била одобрена от прокурорите на 8 американски щата – Ню Йорк, Калифорния, Вашингтон, Кентъки, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина и Върмонт. Съгласно решението, от Nexo ще трябва да блокират акаунтите на над 90 000 свои клиенти в Америка и да възстановят средствата на вложителите си. Засега няма яснота в какви срокове следва да бъдат върнати инвестициите на вложителите.

Споразумението на Nexo с Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ е тежък удар за компанията, тъй като на практика дружеството е изгонено от най-големия пазар за търговия с криптовалута в света. Според специалисти в бранша, предстои мрачно бъдеще за Nexo, тъй като отстраняването им от САЩ, а и международно отразената новина за полицейската акция срещу офиса на компанията в София, ще предизвика сериозен отлив и на други клиенти.

Въпреки това сключеното споразумение с американския регулаторен орган може да бъде разглеждано като победа за Nexo – собствениците на дружеството Антони Тренчев, Коста Кънчев и техните партньори вече не са заплашени от наказателно преследване и от арести зад Океана, както се очакваше,

Според упорит слух, който циркулира в политическото пространство в България, обрата в аферата Nexo се дължи на секретна грама, изпратена от американския посланик Херо Мустафа до Департамента в САЩ дни след мащабната полицейска акция с международно участие, проведена у нас срещу криптобанката на 12 януари. Твърди се, че в грамата Херо Мустафа е изразила опасения, че акцията с участието на българската прокуратура срещу Nexo се използва за реабилитация на главния прокурор Иван Гешев и за яростна атака срещу лоялните към Америка политически формации „Да, България“ и „Продължаваме Промяната“.

В грамата било изразено становище, че геополитическия интерес на САЩ в България е застрашен, а Херо Мустафа дала препоръка зад Океана да бъде даден ясен знак, че акцията срещу Nexo в България не е съгласувана с родната прокуратура, каквито внушения имаше първоначално. Твърди се, че от американското посолство били много подразнени от намесата на името на главния прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс в общи действия с българското държавно обвинение.

„Подписаното извънсъдебно споразумение между Nexo и Комисията по ценните книжа и борсите наистина е безпрецедентно – обикновено подобни казуси се точат с години и завършват с много по-тежки последствия за нарушителите. Твърденията на Антони Тренчев в телевизионни интервюта, че преговорите с американския регулатор били водени повече от година, не отговарят на истината – та само преди 3 месеца главния прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс официално оповести, че от Nexo са я лъгали в продължение на година, а властите в Калифорния дори откриха гореща телефонна линия, на която да бъдат подавани сигнали срещу криптобанката. И в един момент разследването беше приключено по бързата процедура и само в интерес на Америка – от една страна Nexo е отстранен за години напред от американския пазар, а от друга янките ясно се разграничиха от съвместни действия с българската прокуратура“, коментира източник на „Уикенд“ от дипломатическите среди.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране